torstai 17. toukokuuta 2018

Retki Metsänkylän Navetalle

Aina silloin tällöin lehdissä ja televisiossa vilahtaa Metsänkylän Navetta. Sisustusohjelmissa etsiskellään navetan varastoista hauskoja, rustiikkeja esineitä kesämökeille tms. Olen aina ajatellut, että tuollapa olisi kiva poiketa...

No nyt on kotona pieni remppaprojekti, johon kaipailin paria tarviketta. Netistä selvisi, että niitä saisi Domus Classica -verkkokaupasta, jolla  kerrottiin olevan kivijalkamyymälät Hesassa Erottajalla ja (yllätys, yllätys!) Hattulassa Metsänkylän kartanolla. Eli Domus Classicaa pyörittää sama porukka kuin  Metsänkylän Navettaa. Nyt tehdään siis tikusta asiaa, ja haetaankin tarvikkeet ihan kivijalkakaupasta! Hattulaan siis suunta äitienpäivänä. Positiivinen yllätys oli, että vaikka paikka sijaitsee Hattulassa, se on käytännössä Hämeenlinnan Aulangolla, heti siinä kuntarajan takana.

Metsänkylän kartanon (silloisen rusthollin)  asutushistoria alkaa jo 1400-luvulta. Kartanon alueen tekee hienoksi viehättävä pihapiiri ja sen yhteneväisenä säilynyt kymmenien rakennuksien punamultainen kokonaisuus.  Suurin osa rakennuskannasta on peräisin 1800-luvulta. Ja mitä kaikkea noissa rakennuksissa onkaan!


Ensimmäiseksi hoidimme pois matkaväsymyksen juomalla pannukahvit pannukakun kera kartanon vanhaan leivintupaan perustetun kahvilassa, Kahvila Leivintuvassa. Pannukakkuja sai joko suolaisina tai makeina. Itse maustoin pannukakkuni mansikkahillolla, OIKEALLA kermavaahdolla ja vaahterasiirapilla, mmmmm....  Upeana kevätpäivänä oli kiva istuskella pihapöydissä, ja enpä malta olla esittelemättä ehkä Suomen siisteintä vessaa, joka oli täydellinen yhdistelmä maalaisromantiikkaa ja nykyajan mukavuuksia.


Sitten poikkesimme hoitamaan varsinaisen asian eli ostamaan pari skraban terää ja maalinpoistoainetta Domus Classica -rautakaupasta, jossa siis on myynnissä kaikenlaista perinnerakentajalle sopivaa uustuotantoa. Eli jos tarvitset pönttöuunin, hellan osia, vanhanmallisia lamppuja tai katkaisimia, vanhan talon tyyliin sopivan  vessanpytyn tai lavuaarin jne. jne., Domus Classica on kauppasi! Ja tosiaan erilaisia remonttitarvikkeitakin sieltä löytyy. Eihän me sieltä ilman heräteostoksia selvitty, mukaan tarttui  remppatarvikkeiden lisäksi mökin käsienpesupaikaksi sellainen seinälle ripustettava, hanallinen vesisäiliö.



Viimeinen kohde oli sitten se sisustusohjelmien Metsänkylän Navetta. Sehän olikin varsinainen runsaudensarvi erilaisia purkutaloista pelastettuja rakennusosia: ovia, ikkunoita, helloja, kaakeliuuneja jne. Kaikenlaista varaosaksi sopivaa sälää oli määrättömiä määriä. Mutta homma näytti kyllä hyvin organisoidulta, yhtään en epäile, että Navetan henkilökunta ei kortistoistaan pystyisi oitis tsekkaaamaan, onko jotain tietyntyyppistä tarviketta saatavilla vai ei.



Poislähtiessä vilkaisimme vielä pihapellon alpakat ja aasit, jotka olivat lapsiasiakkaiden erityisiä suosikkeja... Metsänkylän kartano oli siis yllättävän monipuolinen vierailukohde, paljon kivempi paikka kuin osasin odottaakaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti