Finlaysonin suunnittelijat eivät ole sillä tavalla tuttuja kuin esim. Marimekon suunnittelijat. Finlaysonin tapa pohjautuu 30-luvulla perustetun Puuvillatehtaitten Myyntikonttori OY:n eli PMK:n käytäntöön, jolla haluttiin tasa-arvoistaa suomalaisten kangastehtaiden (Porin Puuvilla, Vaasan Puuvilla, Turun Barker ja Finlayson Forssa) tuotantoa. Kankaan tuli myydä "an sich".
Forssan museo on tehnyt arvokasta työtä selvittelemällä kankaiden suunnittelijoita ja tekemällä heitä tutuiksi sekä verkossa että laajoilla näyttelyillä. Aiempien kesien kesänäyttelyissä esiteltiin Pirkko Hammarbergin ja Ulla Nummikosken töitä. Juuri nyt Forssan kirjastotalon Vinkkeli-näyttelytilassa on esillä Kuvioita koko elämä - painokangassuunnittelija Aini Vaari -näyttely. Näyttelyyn voi tutustua 29.12. asti.
Aini Vaari toimi Finlaysonin tektiilisuunnittelijana 1951-1974, mutta teki tämän jälkeen myös freelancerina paljon suunnittelua Finlaysonille. Suunnittelijanura jatkui aina 2000-luvun alkuvuosiin saakka. Aini Vaari arvelee uransa aikana suunnitelleensa yli 2000 kuosia. Uudelleenpainatukset osoittavat, että hän tavoitti jotain ajatonta. Jos Aini Vaarin nimi ei sano mitään, niin kuvan Coronna-kangas lienee kuitenkin tuttu? Alkuperäinen Corona-kangas on vuodelta 1958:
Kuva: Finlayson |
Ja onhan tämä Taimikin (1961) aikamoinen klassikko:
Kuva: Finlayson |
Monenlaista Aini Vaari on ehtinytkin suunnitella. Aika vaikuttavalta näytti tämän näyttelyssä esillä oleva mallitilkkuseinäke (kuvassa vain osa siitä):
Näyttely avasi suunnittelijan työprosessia hauskasti. Monin paikoin oli rinnakkain luonnospiirustus ja valmis kangas:
Joskus vaikutti siltä, että tuotannon tarpeet ja tuotantotekniikan aiheuttamat rajoitukset olivat latistaneet valmista kangasta, värit eivät hehkuneet ihan niin kuin suunnitelmassa. Näyttelytekstien mukaan Aini Vaari kuitenkin piti juuri tällaisesta tarpeen ohjailemasta luovasta työstä. Hänhän oli saanut koulutuksensa Finlaysonin ateljeessa, työn ohessa. Vaikka myöhemmin tarjoutui tilaisuus lähteä opiskelemaan Ateneumiin, hän ei tuntenut siihen tarvetta.
Tässä vielä pari ihastuttavaa luonnospiirrosta, näistäkin tuli kyllä kankaat, mutta verrokkikuvia valmiista tuotoksista ei ole:
Lisätietoa Aini Vaarista Finlaysonin blogikirjoituksessa ja Finlaysonin suunnittelijoista Forssan museon Kuoseja kaikille -tietokannassa.