lauantai 7. elokuuta 2021

Anu Pentik: Alussa oli siemen (Wäinö Aaltosen museo, Turku)

Anu Pentik on laskujeni mukaan (s. 1942) lähes 80-vuotias. Sitä ei ikinä uskoisi, kun Wäinö Aaltosen museon Alussa oli siemen -näyttelyssä katselee ja kuuntelee videota, jossa hän kertoo taiteellisesta urastaan ennen ja nyt. Palo ei ole sammunut! Päin vastoin, käyttökeramiikan tekijä on nyt päästänyt viimeisen kymmenen vuoden aikana itsensä irti ja tekee sitä mitä haluaa - taidetta. Jää kyllä ihmettelemään, mistä tuo energia kumpuaa. 

WAM:issa on esillä nimenomaan Pentikin tähän tilaan luoma kokonaisus, jonka valmistelu on kestänyt yli kaksi vuotta.  WAM toimii loistavasti isojen installatioiden esittelypaikkana, olen sen ennenkin todennut. Toki näyttelyssä oli esillä pienempiäkin keramiikkatöitä. Näyttelyn ideana on ilmentää elämänkaaren erilaisia vaiheita ja tunnelmia - useissa töissä symbolina oli voikukka, jota Pentik kertoo rakastavansa. Voisikohan näyttelyä sanoa kirjoittamisen sijaan taiteen menetelmin toteutetuiksi muistelmiksi?

Näyttelyssä oli tosiaan esillä video Pentikin elämästä ja taiteesta. Erityisesti minua puhutteli videolla kohta, jossa Pentik selitti tähän näyttelyyn liittyen, kuinka hän pitkään kokeili ja testasi eri  menetelmiä, joilla tehdään keramiikasta keveästi leijuvia voikukan hahtuvia. Tarpeet kulkivat mukaan ja joutilaan hetken tullen taas kokeiltiin. Kokeilujen tuloksena syntyneet keraamiset hahtuvat olivat ihania! Tuota kaikkea siis vaaditaan: luovuutta, kokeilunhalua, sitkeyttä jne.

Lentoon

Tässä muutama muu kuva. Keskityin ehkä koronan lannistamana näihin iloisiin töihin, toki elämänkaaren varrelle mahtui synkempiäkin otoksia...

Ilon puutarha

Siemeniä

Unelmia

Näyttely on Turun WAM-museossa 19.9. asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti