sunnuntai 6. tammikuuta 2019

Itämainen iltapäivä

Loppiaisen aikaan vietimme Hesassa itämaisen iltapäivän. Se aloitettiin katsomalla Kore-edan Cannesissa palkittu elokuva Shoplifters. Elokuvasta on riisuttu jotenkin kaikki sellainen tyypillinen Japani-eksotiikka ja keskitytty kertomaan tarina perheestä, siitä mikä perhe on. Tämän elokuvan perhe on yhteenlyöttäytynyt porukka, joka ansaitsee elantoaan osin epärehellisinkin keinoin, varastaen, kavaltaen jne. Toisista kuitenkin  huolehditaan ja välitetään, "otetaan huostaan" laiminlyöty lapsi naapurustostakin. Elokuvassa kuvataan monimutkaisia syitä ja seurauksia, kuinka porukka on muodostunut ja lopulta kuvataan perheen kriisi. Elokuva jätti päiviksi pohtimaan juonenkäänteitään ja perheen käsitettä eli ei mitään tyhjänpäiväistä katsottavaa.

Helsingissä käydessä on tullut tavaksi yrittää syödä josssakin vähän erikoisemmassa paikassa. Ihan hyvää perusravintolaruokaa kun saa kotikylässäkin. Tällä reissulla suuntasimme Yliopistonkadun  Momotokoon syömään ramen -keittoa, voi sanoa että elokuvan innoittamina - siinä kun  ryystettiin nuudeleita kulhokaupalla. Sushia meillä on syöty jo pitkään, mutta ramen on ollut uudempi, miellyttävä tuttavuus. Hesarin ruokakriitikko on testannut muutaman ramen-paikan ja kertoo kivasti ramenin ideasta tässä ruoka-artikkelissa/arvostelussa. Momotoko ei ollut testivoittaja, mutta sitäkin kyllä kehuttiiin.



Momotokossa on rento, vähän pikaruokalamainen tunnelma. Omaan ruokaan ei suhtauduta liian vakavasti: kun varovasti kyselin joskus, miten annoksessa mukana olevaa puukauhaa tulisi käyttää, sain sellaisen vastauksen "että sillä voi vaikka syödä lientä,  mutta tyyli on kyllä vapaa  - kaikkia välineitä voi käyttää miten vaan...". Henkilökohtaista kehitystä on tapahtunut: nyt selviän  rameneista jo puikoilla ja kauhalla, eikä haarukkaan ja veitseen tarvitse turvautua...  Siistiä touhua syöminen ei kyllä välttämättä vieläkään ole. Ramen-keiton lähes kiehuva liemi on ihan mielettömän hyvää, nuudelien lisäksi kulhon ainekset vaihtelevat. Annos on kevyt, mutta silti täyttävä.

Kumpaakin siis suosittelen: Shopliftersiä ja ramenia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti