tiistai 8. maaliskuuta 2016

Kuvakirjoja tekemässä

Minulla on jonkinlainen oman elämäni dokumentoinnin tarve, vaikka en koskaan ole pitänyt päiväkirjaa. Aikoinaan, 80-90 -luvuilla, opiskelijaelämää tuli dokumentoitua vilkkaaseen kirjeenvaihtoon. Nykyään kirjaan päivän tapahtumat lyhyesti kalenteriin ja tämän blogin tarkoituksena on kirjata ylös positiivisia (kulttuuri)kokemuksia, jotta ne eivät heti unohtuisi.

Yksi tapani hoitaa dokumentaatiota ovat Ifolorin kuvakirjat. Tämä ei tosiaankaan ole firman mainos, varmaan olisi muitakin vaihtoehtoja, mutta tuohan se tutuin vaihtoehto on. Aika ajoin siis pinnistäydyn tekemään kuvakirjan jostakin aiheesta. Useimmiten kirjoista tulee varmaan kuvapainotteisia. Esim. kun tein kuvakirjan omakotitalomme puutarhasta ja sen muuttumisesta ensimmäisen kymmenen asuinvuoden aikana, pelkät kuvat riittivätkin.


Joskus tekstiä tulee mukaan paljon. Ohjelmahan siis mahdollistaa runsaankin tekstin käytön, jos niin haluaa. Muutama vuosi sitten olin mukana aikuisten käsityön taiteen perusopetuksessa, ja kurssin portfolioksi tein kuvakirjan. Otin aina kovasti kuvia töiden eri vaiheista ja kirjoitinkin sitten kirjaan paljon tekstiä, kommentteja ja kokemuksia eri materiaaleista ja työtavoista.


Tyypillinen tapa käyttää kuvaohjelmaa on tehdä kirjoja matkakuvista. Itse teen sellaisia suurempia koosteita. Tehtynä on nyt kuvakirja vuosien 2006-2010 matkoista. Juuri nyt työn alla on matkakirja vuodesta 2011 eteen päin. Harrastukset ovat tällä hetkellä siis vähän kotiin päin kääntyneet eli blogissakin on aika hiljaista, kun dokumentointi tapahtuu nyt vähän toisilla foorumeilla.


Paitsi digikuvia, käytän matkakirjojen materiaalina myös tällaista sekalaista arsenaalia karttoja, esitteitä, pääsylippuja jne. Näitä skannailen mukaan kuvakirjaan, joku pääsylippu saattaa muistuttaa jostakin vierailusta paremmin kuin valokuva. Kuvakirjaa tehdessä elää matkan aika mukavalla tavalla uudelleen, suosittelen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti