maanantai 21. maaliskuuta 2016

Hidastamista ja mindfulnessia, osa III

Tämä kirjoitus on poikkeuksellisesti hyvinkin henkilökohtainen, tässä kun puhutaan intiimistä tapahtumasta, saunomisesta. Olen täysin riippuvainen saunomisesta, se on tärkeimpiä rentoutumiskeinojani. En pystyisi muuttamaan ulkomaille, saunattomiin (ja ruisleivättömiin) olosuhteisiin, valitettavasti. Vaatimukseni saunalle ovat aika kovat. Kerrostalojen ja omakotitalojen kellarisaunat ovat usein aika ahdistavia ja hyvät sähkösaunat ovat mielestäni harvassa. Yksi elämäni parhaita saunoja on kyllä ollut kerrostaloyhtiön sähkösauna, mutta sepä olikin asuintalomme (Oulun Aleksanterinkatu 13:n) ullakolla ja siellä oli ulkoparveke, josta oli näköalat merelle päin.

Nyt olen elämääni tyytyväinen, koska 60-luvun omakotitalossamme on puusauna, josta pääsee kätevästi jäähdyttelemään ulkoterassille. Meillä on aika vakiintunut saunakuvio: minä aloittelen saunomisen miedossa lämmössä, makailen jalat seinällä miettimässä syntyjä syviä. Sitten miehen tultua saunaan seuraa maltillinen löylynotto. Siinä keskustellaan niitä näitä, tai sitten ollaan ihan hiljaa. Välillä käydään ulkona viillyttelmässä, kuunnellaan linnunlaulua ja noin. Kun minä poistun, mies (joka on vielä intohimoisempi saunoja kuin minä) aloittaa varsinaisen löylyheiton. Tämä saunakuvio toistetaan 2-3 kertaa viikossa, ja se vie vähintään 1,5 tuntia. Vaikutus verenpaineeseen lienee merkittävä.

Menneenä lauantaina vietettiin Earth Houria klo 20.30-21.30. Meillä se meni siis näin: talosta sammuteltiin valoja ja sytytettiin terassille kirkkaaseen kuutamoiltaan lyhdyt palamaan. Kylpyhuone valaistiin hyllyllä olevin kynttilöin ja saunaanhan riittääkin kiukaan valo. (Ensimmäinen hankintamme taloon muutettuamme oli kiukaan lasiluukku). Avot, kynttiläsauna on valmis! Kynttilänvalossa kylpeminen on erityisen rentouttavaa. Tässäpä kuvakooste illan valoista:Paras sauna ikinä on kuitenkin mökkisaunamme, hyvin ilmava hirsisauna lasiluukkuisine puukiukaineen. Saunan tunnelma syyspimeillä on vailla vertaa. Mökkikausi alkaa vapulta eli pian sinne onneksi taas päästään. Näin keväällä saunomisen välillä on ihana istua mökinportaalla kuuntelemassa kevätlintuja ja kesemmälä käydä välillä pulahtamassa järveen. Siellä se saunominen vasta kestääkin!

Hidastamista ja mindfulnessia, osa 1 ja osa 2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti