perjantai 10. huhtikuuta 2015

Kukkahattutäti teatterissa

Näytelmät.fi-sivusto mukaan Öbaut seisemän veljestä -näytelmän kantaesitys on ollut Linnateatterissa 2010. Aleksis Kivi -mukaelman teksti on Mikko Koivusalon. Forssan teatterissa näytelmän on ohjannut Elina Pohto, rooleissa: Markus Töhönen, Joona Rosenberg, Mikael Norri, Harri Välimaa ja Akseli Pohto (tänään paikkaajana kuitenkin Ville Juhola). Meininki on vauhdikasta, ja klassikko saa kyytiä. Koska voimasanoja ja viinanjuontia ei säästellä, esitys on yli 12-vuotiaille.

Synopsis on Näytelmät.fi-sivuston mukaan seuraava:
"Aleksis Kiven kansallisromaani on vedetty absurdiksi komediaksi Monty Python -mankelin läpi. Prosessi ei jätä Kiveä kiven päälle. Teksti on kirjoitettu 4 miesnäyttelijän esitettäväksi eli irtiottoja nopeisiin vaihdoksiin vaaditaan. Kosinta, lukkarin koulu, Toukola-tappelut, Impivaara, hiidenkivi 40 härkineen – kaikki keskeiset kohtaukset ovat mukana ja iso tarina veljesten kasvusta yhteiskunnan jäseniksi tulee tässäkin kerrotuksi."

Forssan esitys oli siis ohjattu viidelle miehelle. Minua viehättää kovasti juuri tämä komedian laji, jossa jollakin pienillä eleillä ja jutuilla vaihdetaan henkilöä lennossa. Onnistuneen toteutuksen kohdalla olen jo lähtökohtaisesti sulaa vahaa, niin nytkin. Tietyt esityksen kestovitsit huvittivat minua kovasti, kuten kertojapoloinen, jota Toukolan pojat murjoivat näytelmän aikana koko ajan huonompaan kuntoon. Tai se sauna, joka aina vain paloi ja paloi, kunnes sitä jo mainittiin nimellä "saunaish". Viinajuontihuumori sen sijaan välillä jo vähän tökki.

On sanottava, että yleensä olen pettyneempi antiin, kun olen lähtenyt vaivalla johonkin isomman kaupungin ammattiteatteriin hakemaan "elämyksiä". Olisiko niin että odotukset on sillon turhankin korkealla? Mukavimmat teatterikokemukset ovat siis yleensä löytyneet ihan tästä kotinurkilta, Forssan Teatterista tai jostakin lukuisista seudun kesäteattereista. Esim. viime kesänä Ideateatteri pisti myös herkullisesti uusiksi klassikon eli Nummisuutarit Jokioisilla.

Forssan Teatterille on juuri valmistunut uusi pieni näyttämö, saattaapa siis olla että tarjonta kasvaa ensi syksynä. Öbaut seitsemää veljestä esitetään vielä 30.4. asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti