maanantai 16. joulukuuta 2019

Alexander Reichstein: Ajan myötä (Salon Veturitalli 12.1.2020 asti)

Salon Veturitallissa on 12.1.2020 asti  Alexander Reichsteinin Ajan myötä -näyttely, joka koostuu viidestä tilasta.

Ensimmäisessä huoneessa oli esillä teos nimeltä Kummat vieraat. Metallilangasta tehdyt hahmot ovat olleet ensimmäistä kertaa esillä vuonna 2016 LUX Helsingissä. Tuolloin niitä oli 12, mutta määrä on sen jälkeen kasvanut 60:een. Salon lisäksi syksyn aikana näitä figuureita on esitelty Seinäjoella ValotON-tapahtumassa. Hahmot syntyvät sitomalla teräslankaa. Kun ne sinkitetään ja maalataan erikoismaalilla,  ne hohtavat uv-valossa. Salossa näille "salaisille vieraille menneiltä ajoilta" oli varattu iso tila, johon mahtui runsas valikoima hahmoja. Toisaalta, voisin kuvitella että kaupunkiympäristöön sijoiteltuna,  LUX Helsingin tapaisessa pimeään aikaan sijoittuvassa tapahtumassa, nämä voisivat olla vieläkin vaikuttavampia - aavemaisempia... Hienoja olivat kyllä näinkin.





Toisessa huoneessa oli vuorovaikutteinen Mutatis mutandis -näyttely, joka antoi  museovieraalle mahdollisuuden luoda omia taideteoksia paikailla olevista moduleista. Paikalla oli siis "runkopalikoita", joihin sitten saattoi liittää erilaisia lisäosia. Idea selvinnee parhaiten taitelijan omalta verkkosivulta. Olimme Salossa hiljaisena sunnuntaiaamupäivänä ja saimme ihan rauhassa rakennella omia luomuksia.:



Kolmannessa huoneessa oli esillä vanhoista kirjoista tehtyä taidetta. Muistan nähneeni kun Salon museo kuulutti perään kirjalahjoituksia. Kansan käsi oli ollut karttuisa: tila täyttyi suurikokoisista labyrinteistä ym. tilataideteoksista. Vähän kauhistutti nähdä se, kuinka siistejä kirjat olivat - toki kirjalle on ihan kunniakas kohtalo päätyä osaksi taideteosta, jos ajatellaan että vaihtoehto olisi varmaan ollut paperinkeräys.



Neljännen huoneen teemana oli vuodenkierto ja erilaiset kalenterit. Täällä pääsi taas osallistumaan: askartelimme omaa syntymäkuukauttamme kuvaavan pienen jutun, jonka sitten ripustimme kuukausittain järjestettyyn "vuosipuuhun". Puusta voi päätellä että kävijöitä on ollut:



Viidennessä tilassa oli pienoisveistosinstallaatio, Arkipelago: pieniä saaria asukkeineen. Ilmeikkäät pienoishahmot oli taivuteltu metallilangasta. Niiden tutkimiseen meni tovi jos toinenkin. Löysin monta joogatyylistä hahmoa, jotka huvittivat minua.



Reichsteinin kotisivun slogan "Art for kids and parents" kuvaa Salonkin näyttelyä hyvin - ihan unelmakohde perheretkelle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti