keskiviikko 20. helmikuuta 2019

Vanhojenpäivän tansseja ihmettelemässä Rovaniemellä

Muinoin, minun kouluaikaani ainakaan omassa koulussani ei vanhojenpäivän tansseja tanssittu, ja ehkä hyvä niin - en oikein osaa kuvitella itseäni tuohon touhuun.

Mutta olen kokenut puutteeksi yleissivistyksessä sen, että en ole koskaan selvinnyt tätä ilmeisesti ihan perisuomalaista ilmiötä katsomaankaan. Ei oikein ole ollut sopivaa tilaisuutta osallistua sukulais- tai kummilasten tansseihin. Niinpä oli tartuttava tilaisuuteen kun ystävätär kutsui  katsomaan tyttärensä tansseja pohjoiseen, ihan Rovaniemelle asti.

Kun nyt kerran lähdin liikkeelle, niin meninkin sitten katsomaan tansseja ihan kunnolla ja perusteellisesti. Ensin käytiin jo päivällä Lyseon lukiolla katsomassa tanssit omalla koululla ja illalla nähtiin kahden lukion yhteiset tanssit Rovaniemen jäähallissa. Katsojia jäähallissa oli pari tuhatta ja soittamassa Lapin sotilassoittokunta. Kikapoo ym. tanssikappaleet soivat siis tosi komeasti!

Aikaisemmasta "vanhaksi" pukeutumisesta tyyli on 2000-luvulla muuttunut aina vain juhlavammaksi. Tanssitaitoisilla pojilla on vientiä, tansseissa nähdään kavaljeereja alemmilta lukioluokilta ja poikia houkutellaan mukaan lukion ulkopuoleltakin. Hyvät tanssijat saavat tanssia vanhojenpäivän tansseja monena vuotena. Silti päivä taitaa olla enemmän tyttöjen päivä - tytöillä on tilaisuus viettää päivää prinsessana. Puvut, kampaukset ja meikit olivatkin viimeisen päälle laitettuja. Näkyipä joukossa muutama tiarakin prinsessafiiliksen varmistajana.

Tämän vuoden pukumuoti taisi olla pastellivoittoista. Tyllihelmat, usein vielä oikein leveät, näyttivät olevan muotia. Sivusta seuranneena sanoisin, että kannattaisi valita olkaimellinen puku - vaikutti siltä, että olkaimettomia joutui usein nostelemaan... Senkin huomasin, että tyllihelman alla oli usein urheilullisempi kenkä kuin mitä olisi ensinäkemältä odottanut, ja hyvä niin, koska korkeilla koroilla ei liene helppoa tanssia.

Tanssikansaa koululla

Tanssikansaa jäähallilla

Kaikki nuoret olivat niin kauniita - ja liikuttavan NUORIA! Koko jäähallillisesta nuoria naisia en bongannut yhtään, jolla olisi ollut lyhyet hiukset. Kaikilla oli hienoja nutturakampauksia. Silmälasit taisin nähdä parilla tytöllä. Vähän ahdistavaltahan se tuntui, aika kapealta kauneuskäsitykseltä ja naisen roolilta. Siihen eivät ehkä kaikki mahdu - tai halua mahtua - tänäkään päivänä? Kaikkihan tansseihin eivät osallistu. Usein se on varmaan taloudellinenkin kysymys.

Mutta hienot juhlat ne joka tapauksessa olivat, ja ehkä jatkossa käyn vielä katsomassa tansseja ihan täällä kotipaikkakunnallakin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti