torstai 6. joulukuuta 2018

Itsenäisyyspäivän piparit


Erilaiset vuodenajan traditiot rytmittävät vuotta mukavasti. Ne voivat olla kansainvälisiä, kansallisia, paikallisia, perhekohtaisia tai ihan henkilökohtaisia. Minulle sellainen traditio on piparkakkujen leipominen itsenäisyyspäivänä. Pitkään luulin, että se on ihan kansallinen perinne, mutta sittemmin on selvinnyt, että muut eivät vietäkään itsenäisyyspäiväänsä jauhojen tuiskeessa.

Mikään kodin hengetär en totisesti ole, mutta eipä ole monta itsenäisyyspäivää mennyt ilman piparisavottaa. Perinne lähti jo kotoa, äidiltähän tämä on opittu. Saattoi mennä muutama (erilaisissa sekalaisissa kämpissä asuttu) nuoruusvuosi ilman pipareita, mutta aika nuorena se vakiintui silloisen poikakaverin ja nykyisen siipan kanssa myös meidän perheemme perinteeksi.

Pipariresepti on tullut miehen suvun puolelta. Hänen enonsa vaimo on armoitettu leipuri ja häneltä saadulla Kokkolan pipareiden ohjeella piparimme siis leivotaan. Tällä ohjeella pipareista tulee rapeita ja mausteisia, juuri sellaisia kuin minusta hyvä pipari on. Monellehan pipari on joulupöydän pakkopulla, mutta minä pidän niistä kyllä ihan aidosti.

Meillä on selkeä työnjako. Kaikki vaativammat ruoanlaittotehtävät taloudessamme suorittava mies tekee kahden hengen talouteemme suhteutettuna järkyttävän ison taikinan edellisenä päivänä ja leipoo pari ensimmäistä pellillistä pipareita (minä pysyn sillon pois keittiöstä, koska jauhottamisesta meillä on hieman eri käsitys ja siitä tahtoo tulla keskustelua...). Minä leivon lopun taikinan (hillitysti jauhottaen) ja mies vastaa paistamisesta, koska minä en pysty siinä tasalaatuisuuteen. Jälkisiivous on taas minun vastuualuettani. Kaikki tämä käy nopeasti ja tehokkaasti, vuosikymmenten harjoituksen jälkeen.

Itsenäisyyspäivän muut traditiot ovat sitten tavallisempia. No, kaikki eivät ehkä sauno, enkä tiedä virittävätkö muut kynttilöitä ikkunoille yhtä neuroottisesti klo 18 kuin minä? Tämä perinne taas sai alkunsa, kun asuimme Oulussa Aleksanterinkatu 13:ssa ja taloyhtiö jakoi asukkaille aina kynttilät ennen itsenäisyyspäivää, toivoen että kaikki sytyttäisivät ikkunoihin kaksi kynttilää klo 18. Mutta yksi perinne on kyllä ihan kansallinen: Linnanjuhlien ääreen kokoonnumme kansakuntana melko yksimielisesti...

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti