sunnuntai 31. joulukuuta 2017

Kirjat ja elokuvat 2017: 4. kvartaali



Syksy meni ennennäkemättömissä työkiireissä (blogistakin kiireen ja väsymyksen kyllä huomaa...) ja kun vielä pieni opiskeluprojekti painoi päälle, vapaa-ajan lukemiset ovat jääneet ennätysvähiin.

Vähät lukemiset eivät sitten olleet kevyimmästä päästä. Tänä vuonna on yleensäkin  tullut luetttua monta raamatunoloista kuvausta amerikkalaisesta elämästä: Hanya Yanagihara, Nathan Hill ja ehdottomasti vaikuttavimpana marraskuussa Paul Austerin 4321. Että minä rakasta näitä vaihtoehtoisten elämänkulkujen kuvauksia - joku vuosi sittenhän olin ihan täpinöissäni Atkinsonin Elämä elämältä -romaanista. Austerin kirjan rakenne on sinänsä selkeä, Archie Fergusonin ensimmäinen elämänkulku kuvattiin luvuissa 1.1, 2.1, 3.1 jne., toinen elämänkulku luvuissa 1.2, 2.2, 3.2 jne. Mutta elämänkäänteet menivät sen veran monimutkaisiksi, että ensimmäistä kertaa elämässäni piti tehdä lukiessa muistiinpanoja. Mitä tapahtui Archie-1:n perheelle, ketä ystävät olivat, suhde naisiin (etenkin siihen tiettyyn), miten opiskelut menivät, missä asui... Työlästä, mutta palkitsevaa - huippuelämystähti!


Toinen huippuelämys oli Liksomin Everstinna -kirja. Kirjahan kertoon fiktiivisen tarinan Annikki Kariniemen elämästä ja hänen avioliitostaan Oiva Willamon kanssa. Tarina on mikä on, mutta kirja lumosi minut kielellään. Kirja on kerrottu lapin murteella ja minun oli ihan pakko lukea sitä joko oikeasti äänen tai mielessäni ääneen, sellainen kielellinen herkku tämä kirja oli  - myös huippuelämys!

Siinä ne syksyn huippuelämykset olivatkin. Elokuvapuolella oli synkkää. Marraskuu meni niin, että en edes käynyt elokuvissa - koskahan olisi viimeksi parhaalla katsomiskaudella niin käynytkään?

2 kommenttia:

  1. Joululahjapaketista ilmestyi se Nathan Hill mitä uumoilinkin, ja urakoin lukea sitä tänne asti. Aikamoinen urakka siis, vähän turhan tuhtia minun makuuni! Nyt meni välipalana se Petri Tamminen, ja jestas kun oli ihana kirja! Tähän täytyy palata vielä useamman kerran ajatuksen kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta, kiva kuulla että Tammisen Suomen historia miellytti - se oli mun viime vuoden ehdottomia suosikkeja. Itse asiassa jokainen suomalainen voisi sen lukea, jos minulta kysytään :) Lukuiloa kevääseen!

      Poista