maanantai 6. maaliskuuta 2017

Talven ihmemaa

Käväistiin viikonloppuna Savossa ja päästiin sunnuntaiaamuna suksillekin, ensimmäisen kerran tänä talvena. Minun maailmassani hiihtäminen ei ole etäistäkään sukua urheilulle, vaan kyseessä on tapa liikkua verkkaisesti ja rauhallisesti luontoa tarkkaillen. Meillä ei ole mitään asiaa valaistuille laduille ym. reiteille. Me siis hiihtelemme, emme hiihdä.

Lähdimme liikkeelle puoli kymmenen maissa, jolloin pakkasta oli vielä reilut kymmenen astetta. Silloin koko jumalattomalla järven selällä ei ollut kuin yksi verkonkokija kelkkoineen ja me kaksi. Mikä rauha! Järveltä ei ensin löytynyt latua, mutta ei se menoa haitannut, kun lumi kantoi missä vaan. Hiihtelimme ohi suloisien mökkisaarien  (enpä kyllä haluaisi mökkeillä noissa saarissa kovin tuulisilla keleillä...) ja -rantojen. Latukin löytyi. Pikkuhiljaa järvelle ilmestyi muitakin hiihtäjiä, pilkkijöitä ja kelkkailjoitakin. Onneksi isolle järvelle mahtuu jopa kelkan ääntä.

Tässä pari kuvaa sunnuntairetkeltä. Huomaa hieno lumihevonen!Hiihtolenkki järven jäällä oli ihana, oli tosi mukavaa hiihdellä aurinkoisessa aamussa. Mutta... samalla tuli hirmuinen haikeus siitä, että tämä ei tunnu enää olevan mahdollista normaaliarjessa, Etelä-Suomessa. Tänä talvena on ollut ehkä pari viikonloppua, jolloin lumitilanne olisi sallinut hiihtämisen, mutta silloin sää ei ole houkutellut muuten ulos. Etelässä talvet ovat viime vuosina olleet niin epävakaisia, tänäkin talvena lunta on tullut ja se on sulanut, välillä on tullut räntää tai silkkaa vettä. Ja on niin pilvistä - keväät, talvet ja syksyt eivät poikkea toisistaan, vaan aina on vastassa sama harmaa. Rakastan eri vuodenaikoja, haluan selvät vuodenajat!

2 kommenttia:

  1. Kauniita aurinkoisia kuvia! Minä en ole ehtinyt hiihtämään tänä talvena. Jyväskylässä on vasta hetken aikaa ollut lähimetsässä sellainen määrä lunta, että sinne on aurattu ladut. Järven jäälle toki on voinut lähteä hiihtämään. Savossa sen sijaan on ollut pitkään hyvät hiihtosäät, mutta sukset ovat olleet Jyväskylässä. Noh, ulkoiltua on tullut tehtyä molemmissa paikoissa, vaikkei sukset vielä jalkaan olekaan selvinneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohiajellessa vaikuttaa siltä, että Jyväskylä sijaitsee hiihtorajalla, mutta Kuopio on varmaan talviurheilutaivas... Siellä taitaa olla niitä Kallavedelle aurattuja kävely/luisteluratojakin, toivottavasti ehdit niistä nauttia. En kyllä ole itse kovin aktiivinen talviURHEILIJA, mutta aurinkoisena talvipäivänä ulkoilu on kyllä jees!

      Poista