tiistai 9. elokuuta 2016

Iltapäivä Kuopiossa

Kesälomamatkalla ehdin viettää ohikulkumatkalla pari tuntia Kuopiossa. Vierailin kaksi lempikohdettani, Kuopion korttelimuseon (vain kahvilla!) ja VB-valokuvakeskuksen.

Korttelimuseon kahvila juurtui sydämeeni jo 80-luvulla, kun olin Kuopiossa kesätöissä. Iltavuoro alkoi usein kahvittelulla museon ihanalla sisäpihalla. Nyt tarjolla oli ihanaa mustikkakukkoa vaniljakastikkeen kera:


VB-valokuvakeskuksen Sacred Legacy -kesänäyttelyssä Kuopiossa on esillä 28.8. asti kuusikymmentä Edward S. Curtisin (1868-1952)  legendaarista valokuvaa Pohjois-Amerikan intiaaneista yli sadan vuoden takaa. Kuvat on otettu vuosina 1900-1930. Ne ovat esillä ensi kertaa Suomessa.Wikipedian mukaan Curtis toimi 1890-luvulla Seattlen johtavana seurapiirikuvaajana. Mikähän lienee saanut hänet sitten vuonna 1900 jättämään tuon varmaan tuottoisamman leipäpuun ja siirtymään kuvaamaan ja dokumentoimaan intiaanien elämää. 20-osaisen The North American Indian -kirjasarjan viimeinen osa ilmestyi vuonna 1930.

Curtisin kansatieteellisiä kuvia on ilmeisesti vuosien varrella kritisoitu manipuloiduksi. Curtis retusoi kuvista pois modernin maailman merkkejä: sateenvarjoja, kelloja, vaunuja ym. perinteiseen intiaanikulttuuriin kuulumatonta ja toisaalta lavasti tilanteita kuvauksia varten.

Tässä VB:n näyttelyssä oli kansatieteellisten kuvien sijasta painotus muotokuvissa ja niistä pidinkin eniten. Seurapiirikuvaajana hankitut taidot tulevat esiin näissä ajattomissa ja tyylikkäissä intiaanikuvissakin. Tässä säädyttömän huonolaatuinen kollaasi muutamasta mutokuvasta, noin mallin vuoksi. Esim. tuo intiaanitytön kuva on aivan upea muotokuva ja voisi olla otettu vaikka eilen:


Savon Sanomien Taiteentuntija-blogissa esitellään näyttely hyvin.

3 kommenttia:

 1. Minäkin tykkäsin eniten juuri Curtisin omakuvista. Oman näyttelykierrokseni voi käydä kurkkaamassa täältä: http://blogit.savonsanomat.fi/taiteentuntija/koskettavia-katseita/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä tiennytkään, että sinulla on tällainenkin blogi, sitä pitää ryhtyä seuraamaan! Linkkasin näyttelyarvioisi tuonne tekstiinkin, Wkipedia-linkin tilalle :) VB:ssä on vuosien varrella tullut nähtyä monta hienoa näyttelyä - se on kyllä hieno lisä Kuopion kulttuurielämään!

   Poista
  2. Kiitos. Juu, Taiteentuntija on kakkosblogini, johon kokoan Savon kulttuuritapahtumia. :)

   Poista