perjantai 6. toukokuuta 2016

Kevätkävely Hietaniemen hautausmaalla

Matkoilla ulkomailla tulee usein poikettua katsomaan hautausmaita ja siellä ne usein ovatkin aika eksoottisia paikkoja. Toki kotimaassakin vierailemme usein hautausmailla, olen vähän hautausmaafriikki... Syystä tai toisesta Hietaniemen hautausmaa on kuitenkin tullut ohitettua aina melko nopeasti.

Helatorstaiviikonloppuna tarjoutui tilaisuus käyttää vähän aikaa Hietaniemen tutkimiseen. Kevätpäivä oli mitä ihanin ja hautausmaan sijainti siinä meren rannalla aivan loistava. Puissa ei vielä ollut lehtiä, joten alue kylpi lämpimässä auringonvalossa, linnut lauloivat kuin viimeistä päivää ja liikenteen melu tuntui jäävän aidan ulkopuolelle. Ja kyllä, ulkomaalaisia turisteja pyöri myös tällä hautausmaalla.


Tässä kuvakooste muutamista silmää viehättäneistä yksityiskohdista:


Vuonna 1829 perustettuun hautausmaahan kuuluu erityyppisiä alueita, jotka kertovat Suomen ja Helsingin historian vaiheista. Tällä kertaa aika riitti vain pintapuoliseen kävelyyn vanhalla alueella ja Taiteilijainmäellä. Kummasti saa suhteellisuudentajua, kun katselee suuria hautamonumentteja, joissa on lueteltu ammoin tärkeiden sukujen ja ihmisten nimiä, jotka eivät sitten kaltaiselleni satunnaiselle kulkijalle nykypäivänä kerro enää yhtään mitään. Tosin voi olla tietysti kyse siitäkin, että sukunimiä on suomennettu ja ne vanhat vierasperäiset nimet ovat painuneet unholaan.

Tässä muutama esimerkki haudoista "jotka saivat sydämen lyömään nopeammin":


Niille, jotka haluavat varustautua retkeen hyvin etukäteen, Helsingin Seurakuntien Etsitkö hautaa -sivulta löytyy hyvinkin yksityiskohtaisia karttoja, jopa "henkilöhakemisto" Hietaniemen haudoista (Merkittäviä vainajia Hietaniemessä (pdf, 0.54 Mt)).

2 kommenttia:

  1. Minäkin tykkään hautausmaista, siis siellä kiertelystä. Pitkään on ollut suunnitelmissa osallistua Kuopion ison hautausmaan kävelykierrokselle, mutta vielä ei ole päivämäärät osuneet kohdilleen. Näistäkin paikoista löytää vaikka minkälaista taidetta.

    VastaaPoista
  2. Niin, eiköhän kaikki historian harrastajat tykkää hautausmaista?

    VastaaPoista