maanantai 18. huhtikuuta 2016

Tunteella liikkeellä - Emotion in Motion : Juha Metson retrospektiivi

Museokortti, tuo oiva hankinta, on jo pitkään virunut käyttämättömänä lompakon uumenissa. Arkena ei ehdi mitään ja viikonloppuna puutarhatyöt ja ikkunapesut painavat päälle, ei tässä minnekään ehdi... Kunnes tulee pitkästä aikaa siunattu, sateinen sunnuntai. Nyt on mentävä, jätettävä arkiset askareet. Pieni päiväretki Salon suuntaan onnistuu lyhyessäkin ajassa.

Salon Veturitallissa on tällä kertaa Juha Metson retrospektiivinen näyttely, kuvia 1980-luvulta nykypäivään. Esillä on ihan uran alkuajoilta mainio työ, jolla Metso sai ensimmäisen Fotofinlandian kunniamaininnan. Kysessä on Lahden muotoiluinstituuttiin tehty lopputyö ”Totta” (1990). Teos on kuvainstallaatio, johon on kuvattu satojen ihmisten joukkokohtaus, jota täydennetään yksittäisilla kasvokuvilla. Kuvattavia on pydetty ajattelemaan jotakin heille tärkeää ja hyvän olon tuottavaa. Kaikki hymyilevät onnellisina. Installaatiota katsoessa tuli tosi hyvälle mielelle.



Metso on kuvaajana monipuolinen: näytteillä oli materiaalia uutiskuvatyyppisistä kuvista aina erikoisiin taideprojekteihin. Hän on kuvannut mm. Afganistanissa, Afrikassa, Venäjällä (erityisesti rajantakaisessa Karjalassa). Hän tunnustaa rakastavansa erityisesti venäläisiä kuvattavia, jotka nauttivat kuvauksen kohteena olemisesta.

Metso on pyörinyt muusikkopiireissä ja kuvannut paljon sekä koti- että ulkomaisia muusikoita - ja muitakin taiteilijoita. Kirjaksi asti ovat päätyneet kuvat esim. Sielun Veljistä, Kari Peitsamosta, Miina Äkkijyrkästä ja Ville Haapasalosta. Näissä kirjoittajana on usein Kauko Röyhkä. Taidevalokuvausta edustaa näyttelyssä vuoden 2013 Jää-Jää (Ice-Stay) -sarja, joka luo apokalyptisiä kuvia maailmasta, joka on lumen ja jään vallassa.

Ja ihan hurjimmillaan Metso on osallistuessaan erilaisiin performansseihin. Hän on tehnyt useita valokuviin perustuvia performansseja yksin ja erilaisten kuvataideryhmien kanssa, kuten Taideahtaajat, Jätkät ja Peukaloiset. Näyttelyssä oli esillä videomateriaalia myös näistä, mutta niistä en kyllä paljon perustanut :)

Näyttely jatkaa Salosta Lappeenrantaan, tässä näyttelyajat:
30.1. - 15.5.2016 Salon taidemuseo Veturitalli
26.11.2016 - 5.3.2017 Lappeenrannan taidemuseo

Linkkejä:
Kuvaajan kotisivut
Suvi Aholan juttu Hesarissa, joka julkaistiin heti seuraavana päivänä kun olimme Salossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti