sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Iltapäivätee englantilaisittain

Ensimmäinen kosketukseni englantilaiseen iltapäiväteehen on vuodelta 1987, kun olin työleirillä Minsteadissa, Hampshiressa. Työleiripaikka oli kristillishenkinen kasvissyöjien asuinyhteisö. Kaiken kasvisruoan jälkeen kylän teehuoneessa nautittu perinteinen englantilainen cream tea oli sanalla sanoen taivas. Tuon ensimmäisen kokemuksen jälkeen olen päässyt tällaisesta iltapäiväteenautinnosta osalliseksi vain pari kertaa.

Cream tea on siis yksi muunnelma englantilaisesta iltapäiväteestä. Cream tea koostuu perinteisesti vahvasta teestä juotuna maidon ja sokerin kera (minä en kyllä käytä kumpaakaan lisuketta). Syötäväksi tarjoillaan skonsseja eli teeleipiä, joille levitetään mansikkahilloa ja clotted creamia (eli paksua kermavaahtoa), josta koko annoksen nimitys on peräisin.

Noin vuosi sitten silmiini osui lehtijuttu, jossa kerrottiin, että Jokioisilla toimii kesäsunnuntaisin tällainen perienglantilainen teehuone, Jokioinen Teeroom. Omistaja viettää ymmärtääkseni talvet  Englannissa ja tulee kesäisin Jokioisille. Teehuone toimii hienossa vanhassa Ferrarian tehtaanjohtajan talossa. Nyt osui sellainen joutilas sunnuntai, että päätin lähteä tutustumaan paikkaan. Hyppäsin siis pyörän selkään ja ajelin 10 km Jokioisille karmeassa tuulessa, yhtenä pontimena ajatus siitä, että moisen urakan jälkeen saa syödä ihan mitä vaan!

Kyllä kannatti ajella. Tarjolla oli monenmoisia herkkuja: kakkuja, kerrosvoileipiä jne. Mutta kauniissa miljöössä nautittu runsas ja kohtuuhintainen (8 €) cream tea -annos oli juuri sitä, mitä toivoin. Näin sievä teekannuvalikoima oli tarjolla:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti