perjantai 20. maaliskuuta 2015

Konevitsa-kvartetin konsertissa

Lomaviikko meni reissatessa ja sehän on tunnetusti aika väsyttävää puuhaa. Niinpä kotiin palattua innostuin oitis, kun huomasin että kotipaikkakunnan kirkossa on perjantai-iltana Konevitsa-kvartetin konsertti. Venäläistä ortodoksista kirkkomusiiikkia viikonlopun aluksi, mikäpä olisi enemmän meditatiivista ja rentouttavaa - sinne!

Kansainvälisesti nimellä Konevets Quartet tunnettu neljän hengen pieni kamarikuoro on varmaan ihan tunnettu ilmiö musiikkiympyröissä, mutta minähän en tosiaankaan ole mikään musiikin harrastaja, joten ihan asiaan vihkiytymättömänä menin paikalle. Kvartetti on perustettu jo vuonna 1992, kun Pietarin konservatorion opiskelijat ryhtyivät laulamaan Laatokan saaressa sijaitsevassa Konevitsan luostarissa. Edelleen kvartetin esiintymistulot käytetään Konevitsan luostarin kunnostustöihin.

Ohjelmiston ensimmäinen puoliaika koostui venäläisestä kirkkomusiikista 1500-luvulta 1900-luvulle. Neliääniset sovitukset musiikkiin kuoro on tehnyt itse. Ensimmäinen puoliaika oli siis sitä harmonista, meditatiivista musiikkia, joka nosti arjen yläpuolelle. Toisella puoliajalla esitettiin sitten venäläistä kansan- ja sotilasmusiikkia. Sellaisia tunnettuja klassikoita kuin Mantshurian kukkuloilla, Tuulessa soiden, Moskovan illat ja Uralin pihlajat. Oi, kappaleiden esitykset olivat niin kauniita - ja niin surullisia... Nenäliinalla oli välillä käyttöä, tunnustan.

Näyte Youtubesta, Tuulessa soiden -kappale:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti