tiistai 10. helmikuuta 2015

Salon helmi: Veturitalli

Salon taidemuseo Veturitalli on ihan lempimuseoitani. Monestakin syystä: se on kivan matkan päässä, se on sopivan kokoinen ja siellä on usein juuri minua puhuttelevia näyttelyitä. Pidän paljon valokuvista ja Veturitalli on hemotellut minua vuosien varrella monella hyvällä kansainväliselläkin näyttelyllä. Esimerkiksi vuonna 2012 siellä oli pohjoisen villielämiä kuvanneen luontokuvaaja Jim Brandenburgin näyttely ja 2010 Steve McCurryn valokuvanäyttely. Myös kotimaista valokuvaa on esitelty (Hannes Heikura, Heikki Willamo jne.).

Satunnaisen arkivapaan kunniaksi teimme taas vierailun Veturitallille. Siellä on nyt nimittäin aivan uskomattoman hieno valokuvanäyttely, Nick Brandtin luontovalokuvia. Näyttely on saanut hyvin julkisuutta Hesarissa ym. Museon henkilökunta kertoikin, että ensimmäisen vajaan parin viikon aikana näyttelyn on jo nähnyt n. 3000 ihmistä. Oli siis oikein hyvä ajatus poiketa siellä näin arkiaamuna. Ryhmiä oli, koululaisia ja tarhalapsia, satunnaisia muitakin kävijöitä, mutta ei mitään ruuhkaa. Kuvia sai katsella ihan rauhassa ja vaikuttua.
Matkatuliainen eteisen seinälle
Nick Brandt on "aiemmassa elämässään" ollut mainosvalokuvaaja ja tehnyt musiikkivideoita. Michael Jacksonin musiikkivideoita kuvatessaan hän on innostui Afrikan luonnosta ja sen suojelusta. Brandtin valokuvat eivät ole tyypillisiä luontovalokuvia vaan ennemminkin taidevalokuvia luonnosta. Ne eivät ole mitään "toimintakuvia" vaan niitä voisi sanoa rauhallisksi muotokuviksi eläimistä. Kuten hän videohaastattelussaan kertoo, vanhemmat kuvat ovat aika romantisoitujakin (mutta ah!, niin kauniita).

Brandtilla on hyvät kotisivut ja siellä portfolioita, joissa eri kausien kuvia esitellään. Mutta on se vaan eri hienoa nähdä hyvin vedostettuja valokuvia hyvin esille asettuna, joten Saloon kannattaa ehdottomasti tehdä retki 17. 5. mennessä! Toki Salon taidemuseossa on muitakin hyviä näyttelyitä kuin valokuvanäyttelyitä. Brandtin jälkeen luvassa on Leena Luostarisen muistonäyttely, varmasti käymisen arvoinen sekin.

1 kommentti:

  1. Kiitos tämän näyttelyn esille tuomisesta. Luin aiemmin toisenkin houkuttelevan arvostelun ja nyt odotan pääseväni käymään Salossa. Tämä täytyy ehdottomasti nähdä =)

    VastaaPoista