perjantai 2. tammikuuta 2015

Uusi vuosi sirkustellen

Lapsena minua ei viety koskaan "oikeaan" sirkukseen. No, ei siitä mitään traumoja jäänyt, mutta muistan että jo silloin tykkäsin katsella Tapanin päivänä televisiosta sirkusesityksiä. Aikuisiällä minusta onkin sitten kehittynyt innokas sirkuksen ystävä, lähes vuosittain tulee käytyä katsomassa joko Sirkus Finlandian tai Sirkus Florentinon esitys. Ja useampana vuonna olemme käyneet katsomassa Sorin sirkuksen Joulushowta Tampereella. Sorin showt ovat olleet tosi hienoja kokemuksia, nuorten esiintyjien taidot ovat hämmästyttävät, esiintyjät valloittavia ja esitykset hienoja teemallisia kokonaisuuksia. Suosittelen!

Nyt kuitenkin kävimme uuden vuoden aattona katsomassa Helsingissä Kaapelitehtaalla Hurjaruuthin Talvisirkus Unen. Jo mennessä tuli kiva tuttu sirkusfiilis: kivan rouheat tilat (sirkus ei sovi steriiliin teatteriin...), monen ikäisiä ihmisiä, innokas puheensorina ja jännityneen odotuksen tunnelma.

Sorin sirkukseen verrattuna esitys ei ehkä ollut niin sporttinen ja vauhdikas, vaan tämä oli temmoltaan rauhallisempi ja tanssillisempi. Uni-teema oli siis esityksen koossapitävä punainen lanka, joka solmi yhteen eri esittäjien numerot. Lavastus ja puvustus oli, no, unenomainen. Videotaidetta oli hyödynnetty pimeässä teatteritilassa tosi kiinnostavalla tavalla.

Esiintyjäjoukko oli kansainvälistä, mukana mm. Cirque du Soleilin mukana kiertäneitä ammattilaisia. Charmia ja ilmeikkyyttä riitti, espanjalainen Arce López Gutiérrezkin onnistui flirttailemaan ihan takariville asti... Sokerina pohjalla oli iso elävä orkesteri, jonka soittajien tasosta kertonee jotain sekin että esim. rumpali Niko Votkin on soitellut Ismo Alangon kokoonpanoissa.

Ja ihmeellisellä tavalla esitys taas osui ja upposi meihin monen ikäisiin. Lapsille oli paljon hupaisaa havainnoitavaa, aikuisille visuaalista kauneutta katsottavaksi. No, kyllä esityksen huumoristakin osa oli suunnattu aikuisille, esim. unia tulkitsevan Freudin hahmo. Ja väliaikaa edeltävään tyynysotaan yhtyivät yleisöstä sekä isot että pienet samalla innolla! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti