sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Ylistyslaulu Linklaterille

Minusta tänä vuonna on tullut varsin vähän kiinnostavia elokuvia, itse kun en trillereistä, fantasiasta, scifistä jne. juuri välitä. No, tämän aamun Hesarissa kriitikotkin arvioivat elokuvavuoden keskinkertaiseksi. Neljä kriitikoista nosti vuoden parhaiden elokuvien joukkoon Richard Linklaterin elokuvan Boyhood, eikä turhaan. Kävin katsomassa sen juuri perjantai-iltana.Boyhood-elokuva oli kyllä ihan omaa laatuaan. Siinä on seurattu saman pojan elämää 12 vuoden ajan. Näyttelijät pysyivät samoina koko elokuvan ajan, joten siihen oli tosi helppo eläytyä. Elokuva kertoi paitsi pojan kehityksestä nuoreksi mieheksi, siinä samalla hänen perheenjäseniensä elämänmuutoksista ja yleensä koko perhedynamiikasta vuosien varrella. Elokuva sai ajattelemaan sitä millaista elämä USAssa on Suomeen verrattuna, ihan arjen tasolla. Kaikkinensa tämä oli jotenkin hyvin amerikkalainen elokuva, kertoi myös yhteiskunnan muutoksista noina vuosina vaikka painopiste toki oli yksilönkehityksessä. Kiinnostava, kiinnostava elokuva ja ideana ainutlaatuinen. Aviomies, joka ei oikein ollut juoneen perehtynyt mennessämme, ihmetteli vielä jälkikäteenkin että "eikö tää tosiaan ollut dokumentti?".

Aiemmin olen nähnyt Linklaterin kolmen elokuvan sarjan, joista muuten 2 osaa tuli juuri viikonloppuna Teemalta. Niissä on sama pitkän aikavälin idea. Ne kertovat samojen henkilöiden (Jessen ja Celinen) elämästä ja parisuhteesta n. 10 vuoden välein. Aina kun uusi elokuva ilmestyi, paloin halusta nähdä, mitä heille nyt kuuluu. Ehkä jatkoa sarjalle seuraa vielä? Elokuvat ovat tietenkin aika puhevetoisia eli eivät toimintaelokuvan ystäville. Jos et ole nähnyt ko. elokuvia, seuraavassa tekstissä on juonipaljastuksia:

Rakkautta ennen aamua (Before Sunrise, 1995)
Amerikkalainen Jesse (Ethan Hawke) ja ranskalainen Celine (Julie Delpy) tapaavat toisensa junassa ja viettävät yhdessä illan ja yön Wienissä.

Rakkautta ennen auringonlaskua (Before Sunset, 2004)
Yhdeksän vuotta on kulunut, Jesse (kirjailija) ja Celine (ympäristöjärjestön työntekijä) kohtaavat taas sattuman johdattamana toisensa. Mihin elämä on heidät vienyt, vieläkö tunne on jäljellä?

Rakkautta ennen keskiyötä (Before Midnight, 2013)
Jesse ja Celine ovat eläneet jo vuosia yhdessä, arki on tullut suhteeseen. Nyt on aika tehdä päätös: rakastaa toisiaan ikuisesti vaiko erota lopullisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti