sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Teeman elokuvafestivaali 26.-30.11.

Teeman elokuvafestivaalilla esitettiin monta hienoa elokuvaa, mutta tärkeimmältä tuntui katsoa uudestaan Sauran Korppi sylissä -elokuva. Muistan nähneeni sen joskus 70-luvulla, vielä kotona asuessani. Totta on, mitä elokuvasta sanotaan: siitä jäävät mieleen Jeanetten Porque te vas -kappale ja pääosaa esittävän pikkutytön vakava katse. Muistin elokuvan tunnelman unenomaisesti ja sen, että minua vaivasi että en oikein ymmärtänyt elokuvaa. Sittemin olen vaikuttunut  Sauran joistakin muista elokuvista, esim. flamenco-elokuva Carmen oli parikymppisenä mieletön elämys, kävin sen katsomassa usemmankin kerran. Mutta Korppi sylissä on aina jänyt katsomatta uudelleen.Tällä katselukerralla luulen ymmärtäneeni elokuvan paremmin. Elokuvan parasta antia oli se, miten kuvataan lapsen tapa hahmottaa maailmaa ympärillään. Todellisuus, muistikuvat ja kuvitelmat sekoittuvat.

Tässä faktat elokuvasta:
Korppi sylissä (Cria cuervos) (110 min.) K12. Vuodelta 1976.
Mestariohjaaja Carlos Sauran hienoimpiin töihin kuuluva kuvaus kuolemasta, Francon ajan Espanjasta ja vanhempansa menettäneestä surumielisestä tytöstä. Ana Torrent esittää pientä Ana-tyttöä, ja Geraldine Chaplin on kaksoisroolissa Anan äitinä ja aikuisena Anana.
Lue lisää Ylen www-sivulta.

Ja sitten linkki Youtube-videoon, jossa tuo elokuvan mieleen jäävä kappale soi. Tämä 70-luvun hienoa iskelmäantia edustava kappale saa ihan uusia ulottuvuuksia, kun elokuvan pikkutyttö soittelee sitä lelunomaisella levysoittimella, kun kaikki tuntuu hajoavan ympäriltä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti