tiistai 26. elokuuta 2014

Kasvivärjäystä

Osallistuin heinä-elokuun vaihteessa paikallisen kansalaisopiston kaksipäiväiselle lankojen kasvivärjäyskurssille. Kurssi pidettiin opiston kesämökin rannassa. Etukäteen hieman pelotti, kun säätiedotuksissa lupailtiin hurjaa ukkosmyrskyä ensimmäiselle päivälle. No, onneksi keli oli aika kohtuullinen, toisena päivänä sitten suorastaan ihanteellinen.


Olin tehnyt valmiiksi n. 50 gramman vyyhtejä 7 veljestä -langasta, valkoisesta, luonnonvalkoisesta ja vaaleanharmaasta. Kurssin ekana päivänä mulle sitten selvisi, että vyyhtiin kannattaa laittaa muutama väljä pasmalanka estämään vyyhdin sotkeutumista ja tietysti joka vyyhteen myös haltijalanka, josta sitä sitten roikotetaan väripadoissa kepin varassa. Hyväksi haltijalangaksi osoittautui kurssilta saatu moppilanka (vyyhtejä selvitellessä esim. kalalanka tuntui erittäin helposti sotkuun menevältä...).

 
Ensimmäisenä päivänä pääsin keittelemään värilientä kuivuneista kielon lehdistä, joita itsekin olin kotoa kerännyt. Kuivasta kielosta muuten tuli tosi kaunis vaaleanruskea sävy, ei yhtään vihertävä. Rannalla oli pitkä rivi patoja tulella, kasveina kielon lisäksi esim. kuusenkävyt, suopursu, nokkonen ja vähän vieraampana aineena kokenilli. Näytimme varmaan vähän noita-akoilta siinä yltyvän tuulen ja myrskyn keskellä patoja hämmennellessämme.

 
Ehdimme ensimmäisenä päivänä vasta keittää kieloliemen. Kielolle riitti se, että lehtiä keiteltiin 1 tunti. Seuraavana aamuna jatkoimme siivilöimällä liemen ja lämmittämällä sen n. 50 asteeseen. Esikastellut vyyhdet upotettiin liuokseen. Sitten liuosta lämmitettiin muistaakseni johonkin 70-80 asteeseen ennen kuin lisättiin puretusaine, aluna. Alunan lisäämisen ajaksi langat otettiin pois liuoksesta ja alunan liuettua pantiin takaisin. Sitten väriliemi lämmitettiin n. 90 asteeseen ja pidettiin lankoja siinä lämpötilassa tunnin ajan. Lopuksi liuosta jäähdyteltiin hiiiiiitaaaasti ja jäähtyneet vyyhdet huuhdeltiin järvessä ja laitettiin langoille kuivumaan. Villalanka kestää kuulemma vanuttumatta suuriakin lämpötilan vaihdoksia, jos kuumentaminen ja jäähdyttäminen tapahtuu hitaasti.

Päivien aikana tehtin tosi monenlaisia väripatoja ja eri liemistä tehtiin vielä jälkivärjäyksiä ja sekoituksia, joten tuloksena oli monenlaisia lankoja. Koetin dokumentoida lankani hyvin (eli mikä oli pohjaväri ja millainen väriliemi), mutta siinä kiireessä tahtoi kyllä mennä muistiinpanot vähän sekaisin. Mitähän niistä langoista sitten tekisi?



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti