maanantai 8. syyskuuta 2014

Kulttuurin superviikonloppu kotikulmilla


Syksyn kiireet vievät mennessään niin, että blogin päivittäminen tahtoo jäädä jalkoihin. Elo-syyskuun vaihteen kulttuurin superviikonloppua Forssassa on kuitenkin syytä muistella jälkikäteenkin.

Art Häme -tapahtuma oli jalkautunut Forssaan. Lisäksi täällä vietettiin jokavuotista Forssa-viikkoa ja myös Mykkäelokuvafestivaalit olivat samana viikoloppuna. Kiirettä siis piti, mutta monta hyvää muistoa jäi sulateltavaksi. Tässä viikonlopun huippukokemukset:

1) Wahren-keskuksen järjestämät Kirjalliset illalliset 29.8. Vanhassa Värjärissä.

Sen verran olen kulinaristi, että jo pelkästään historialliseen henkeen toteutettu seitsemän ruokalajin hyvä illallinen olisi riittänyt minulle ohjelmaksi. Mutta siinä pää- ja jälkiruokien välissä kuulimme esitelmöitsijävierastamme eli Kaari Utriota. Hän on tästä naapurista, Somerniemeltä. Utrio on hyvä esiintyjä, esitelmä oli mielenkiintoinen ja juuri sopivan mittainen (n. 40 minuuttia). Kun vielä pöytäseura oli mitä mielyttävintä, ilta oli ihan napakymppi. Ainakin näin Kukkahattutädin näkökulmasta.

2) Salomaa, Vaarula, Merilä ja Hammarberg : forssalaisten kokoelmien helmiä - näyttely (Näyttelytila Vinkkelissä, kirjastotalon 3. krs)


Art Häme ’14 -tapahtumaa varten Forssan kaupungin, Kuhankosken Killan ja Lounaismaan Osuuspankin taidekokoelmat käytiin läpi ja noin 800 teoksen joukosta valittiin teoksia neljältä arvostetulta taiteilijalta.Mukana ovat Urho Salomaa (1902–1965), Väinö Merilä (1921–1984), Olavi Vaarula (1927–1989), Pentti Hammarberg (1930–1991). Neljä hyvin erilaista taiteilijaa. Salomaalta ja Hammarbergilta on esillä maisemia ja kaupunkinäkymiä, Merilältä kantaaottaavaa grafiikkaa. Oma suosikkini on Vaarula, jonka unenomaiset maalaukset tuovat mieleen esim. Marc Chagallin ja Otto Mäkilän työt (viimeksi mainittu ilmeisesti olikin Vaarulan aikaan opettajana Turun Taideyhdistyksen piirustuskoulussa). Tämä näyttely on esillä 27.9.asti, toivottavasti mahdollismman moni sen näkee.

3) Mykkäelokuvafestivaalien City lights -elokuvan esitys 31.8.

Forssassa vietettiin jo viidettätoista kertaa Mykkäelokuvafestivaaleja. Suurin osa esityksistä oli vanhassa Forssan Elävienkuvien teatterissa. Siellä näytösten tunnelma on intiimi ja mukava. Tällä kertaa festivaalit kuitenkin huipentuivat 31.8. Chaplinin City lights -elokuvan esitykseen Urheilutalo Feeniksissä. Elokuvan alkuperäismusiikin esitti Sibelius-Akatemialaisista koottu, lähes 50 soittajan filmiorkesteri. Orkesteria johti Heikki Elo. Paikalla oli noin 600 katsojaa. Luulenpa, että kaikki poistuimme tyytyväisinä ja vaikuttuneina. Oli se vaan hienoa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti