Matka sujui kätevästi junalla, kohteet ovat saman eli Helsingøriin menevän junaradan varrella ja junia kulki tiheästi. Kaikki junat eivät tosi pysähtyneet Rungstedt Kystin asemalle. Sen sijaan Louisianan lähiasemalle Humlebækissa junat kyllä pysähtyivät. Juna-asemilta oli hyvät opasteet kohteisiin, joihin oli alle kilometrin matka asemilta. Copenhagen Card kattoi sekä matkat että sisäänpääsyn kohteisiin.
Olin käynyt kummassakin paikassa aikaisemmin, Louisianassa useitakin kertoja. Mutta nyt saavuin Blixenin kotimuseoon ensimmäisen kerran kävellen, ja vielä metsäpolkua pitkin. Museota ympäröi hieno metsäpuutarha, suojelualue suurine jalopuineen. Lehdossa oli erityisen komeita pyökkejä. Puisto on samalla lintujen suojelualue. Vanhoissa puissa on pesäpaikkoja ja lisäksi metsässä oli runsaasti linnunpönttöjä. Lintuja ja sirkutusta siellä toden totta olikin! Tänne, suuren pyökin juurelle, on Karen Blixen myös haudattu:
Louisianan museo on paitsi taidemuseo, myös sellainen kokonaistaide-elämys, että sitä on vaikea kuvata. Iso puisto veistoksineen kutsuu vaeltelemaan, ja sellaisena kauniina päivänä, jona mekin siellä olimme, puisto olikin täynnä piknikin viettäjiä. Näkymät merelle ovat huikeat, ja onhan siellä uimarantakin, jos haluaa polskahtaa meren aaltoihin. Ravintolasta saa ihan hyvää ruokaa, jonka voi nauttia ulkoterassilla näköaloista nautiskellen.
Museossa on hieno nykytaiteen peruskokoelma ja isoja vaihtuvia näyttelyjä. Aiemmilla reissuilla olen nähnyt vaihtuvissa näyttelyissä ainakin aboriginaalien taidetta ja Henri Cartier-Bressonin valokuvia. Tällä kertaa vaihtuvassa näyttelyssä esiteltiin ekspressionismin edustaja Emil Nolde ( (1867-1956), saksalainen taiteilija, jolla kuitenkin oli tiukat siteet myös Tanskaan. Työt olivat vaikuttavia voimakkaissa väreissään.
http://en.louisiana.dk/exhibition/emil-nolde
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti