Kustaa Saksin näyttely esittelee Saksin suunnittelemia, Alankomaissa jacquard-tekniikalla kudottuja tekstiiliteoksia vuosilta 2013–2023. Näyttelyn luonnehditaan tutkivan hetkiä todellisen ja epätoden välillä. Saksin innoittajina ovat toimineet matemaattiset kuviot, optiset illuusiot sekä unen ja migreenin aikaiset näyt.
Desingmuseo muodostaa hienot puitteet näille suurille, värikkäille tekstiiliteoksille. Työt on toteutettu Tillburgin tekstiililaboratoriossa, huippuyksikkössä, jossa on osaavia kutojia, materiaalispesialisteja jne. Sinne voi mennä myös taiteilija ja suunnittelija, jolla ei ole tekstiilialan kokemusta, toteuttamaan ideoitaan työryhmän kanssa.
Näytelyyn liittyi kiinnostava video. Kiinnostavaa oli myös jälkikäteen kuunnella netistä Radio Helsingin Helsinki Design Weekly -podcast, jossa Kustaa Saksi kertoi työstään:
https://www.radiohelsinki.fi/podcastit/rajamailla/
Haastattelussa Saksi kertoo, että vaikka pitää itseään hyvin epämatemaattisena, hän on lapsesta asti ollut kiinnostunut matemaattisista kuvioista, optisista illuusioista ja sen sellaisesta. Myöhemmin hän on tullut huomaamaan, kuinka jokaisessa kulttuurissa on toistuvia kuvioita, joku noissa tietyissä kuvioissa puhuttelee ihmisiä universaalisti.
Haastattelussa Saksi kertoo näkevänsä aurallisen migreeninsä aikana toistuvia kuvioita ja tekstuureja. Hän sanoo pyrkivänsä näkemään migreenissä myös kauneutta, kuten kiertyvät muodot, sahalaitakuviot jne. Kiehtova on Saksin pohdinta siitä, että migreenissä paljastuisi jotain aivojen toimintatavasta, näkyisi välähdyksenomaisesti joku aivokuoren ohjelmointikoodi...
Yksi innoittaja Saksille ovat näyt unen ja valveen rajamailla ja hän kertoo olevansa kiinnostunut myös ns. hypnopompisista unista.
Tässä vielä muutama kuva näyttelystä. Erityisesti minua puhutteli useassa työssä toistuva puolikaaren muotoinen "otus". Vähän pelottava, vai onko kuitenkin ihan ystävällinen?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti