tiistai 26. syyskuuta 2023

Annoin pikkusormen...

Pikkukaupunkimme Forssa on kokoaan suurempi ravipaikkakunta. Ilman minkäänlaista hevostaustaa ajauduimme siipan kanssa alunperin ihan mielenkiinnosta, lähinnä hyvän ruuan perässä satunnaisesti Pilvenmäen raveihin. (Sieltä saa siis tosi hyvää ruokaa!). Kesän 2022 Kuninkuusravit koituivat sitten kohtaloksi, tuli ostettua sinne kolmen päivän lippu ja katsottua kisat alusta loppuun. Se tunnelma, kun 45 000 ihmistä odottaa hiirenhiljaa viimeisten lähtöjen alkamista, ei ihan heti unohdu.

Kunkkaritunnelmaa 2022

Niinpä olen nykyään paitsi kukkahattutäti, myös innokas raviharrastaja ja totoaja. En ole yhtään peli-ihmisiä (olen lotonnut varmaan alle 10 kertaa elämäni aikana), mutta totoaminen ei ole tuuripeliä vaan vähän kuin jalkapalloveikkaus: jotain tarttis ymmärtää, että voittaa.  Nykyään seurailenkin innokkaasti raveja ja niitä koskevaa uutisointia. Luen Hevosurheilu-lehteä, seuraan Maaseudun tulevaisuuden hevosuutisointia, Veikkauksen ravivihjeita jne. Hyvä että en notku talleilla vihjeitä kalastamassa...

Homma on kuitenkin hallussa, eihän minusta mitään todellista peluria saa tekemälläkään. Pelailen Veikkauksen totosovelluksessa ns. mummototoa eli veikkaan hevosten sijoja eli sitä, mikä hevonen voisi tulla kolmen parhaan joukkoon. Riskit on aika pieniä, kun panos on yleensä euro per lähtö. Mutta kyllä se eurokin vaan heti herättää sen mielenkiinnon, ihan eri tavalla seuraa lähdön, jossa se euron panos on kiinni. Suomenhevosia totoan muuten huomattavasti vähemmän, koska ne ovat aika kovia laukkaamaan, ja siinä menee sitten totot harakoille...

Niin monta asiaa pitäisi totossa osata ottaa huomioon: kuka valmentaa, millainen tilasto hevosella on, tuleeko tauolta vai onko tuoreita lähtöjä alla, millainen lähtörata on, onko tehty varustemuutoksia, kuka juuri tänään ohjastaa, millainen sää on jne. jne. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Pilvenmäen raveissa tulee poikettua entistäkin useammin. Toki lähdöt näkee toto-tv:stä melkein paremmin, mutta onhan siinä hohtoa, kun paikalla on kovia hevosia ja huippuohjastajia. Niitä Pilvenmäellä onneksi useinkin  näkee, radan sijainti on hyvä. Lähdöissä on useimmiten hyvin hevosia ja ilmassa suuren urheilujuhlan tuntua.

Täsä muutama kuva syyskuisista Pilvenmäen Tammavaltikka-raveista. Tammavaltikasta kisaavat hevoset juoksivat kaksi matkaa, perjantai-iltana 1640 metriä ja lauantaina sitten 2640 metriä, ja kokonaiskisan voitto meni nopeimman yhteisajan saaneelle. Tammavaltikan voitti Velvet Gold, joka ei voittanut kumpaakaan osamatkaa, vaan oli osamatkoilla sijalla 3 ja 2. 

Volttilähtö pyörii

Velvet Gold palkintoloimineen

Paikalla oli muihin lähtöihin osallistumassa myös pari hevosmaailman kovaa tähteä: Parvelan Retu ja Mandela Zon kävivät voittamassa omat lähtönsä leikiten. Hienoja juoksuja siis nähtiin!

Sinikorvainen on Parvelan Retu,

Tässä hevosmaailmassa erityisesti huvittavat hevosten nimet. Hevosten nimeäminen on varmaan tosi hankalaa, koska samaa nimeä Suomen Hippoksen ylläpitämään nimirekisteriin ei saa antaa toiselle hevoselle ennen kuin edeltäjän kuolemasta on 30 vuotta.  Hevosen nimen pituus tulee olla välimerkkeineen ja välilyönteineen enintään 18 merkkiä ja siinä saa olla korkeintaan neljä erikseen kirjoitettua osaa. Esitetyn nimen tulee olla kokonaan samaa kieltä. Suomenhevosten nimet ovat joko suomea tai ruotsia. Lämminveristen nimet taas ovat useimmiten englantia. Samaa "sukua" olevien hevosten nimissä on usein joku yhteinen osa. Nimet ovat usein vähän leikkisiä ja kirjoitusasu kannattaa lukea tarkkaan. Tässä muutamia suosikkinimiäni:
- Momimhome (itse luin sen Mominhome ja puhuin aina Muumitalosta...)
- Goodygoodytwoshoes
- Dusktodawn Boogie
- Everlasting Boogie
- It's Raining Men
- Stop The Press
- Hentun Liisa (rento meininki: sinä, minä ja Hentun Liisa!)
- Hulluduunari
- Vale-Elli (tämä on siis ori!)

Nyt haaveilemme vierailusta johonkin isommalle raviradalle, vaikkapa Tampereen Teivoon tai pääkaupunkiseudun Vermoon. Annoin pikkusormen, se vei koko käden!


tiistai 12. syyskuuta 2023

Kustaa Saksi: Rajamailla (Desingmuseo 5.5.-15.10.23)

Kustaa Saksin näyttely esittelee Saksin suunnittelemia, Alankomaissa jacquard-tekniikalla kudottuja tekstiiliteoksia vuosilta 2013–2023. Näyttelyn luonnehditaan tutkivan hetkiä todellisen ja epätoden välillä. Saksin innoittajina ovat toimineet matemaattiset kuviot, optiset illuusiot sekä unen ja migreenin aikaiset näyt.



Desingmuseo muodostaa hienot puitteet näille suurille, värikkäille tekstiiliteoksille. Työt on toteutettu Tillburgin tekstiililaboratoriossa, huippuyksikkössä, jossa on osaavia kutojia, materiaalispesialisteja jne. Sinne voi mennä myös taiteilija ja suunnittelija, jolla ei ole tekstiilialan kokemusta, toteuttamaan ideoitaan työryhmän kanssa.

Näytelyyn liittyi kiinnostava video. Kiinnostavaa oli myös jälkikäteen kuunnella netistä Radio Helsingin Helsinki Design Weekly -podcast, jossa Kustaa Saksi kertoi työstään:
https://www.radiohelsinki.fi/podcastit/rajamailla/

Haastattelussa Saksi kertoo, että vaikka pitää itseään hyvin epämatemaattisena, hän on lapsesta asti ollut kiinnostunut matemaattisista kuvioista, optisista illuusioista ja sen sellaisesta. Myöhemmin hän on tullut huomaamaan, kuinka jokaisessa kulttuurissa on toistuvia kuvioita, joku noissa tietyissä kuvioissa puhuttelee ihmisiä universaalisti.

Haastattelussa Saksi kertoo näkevänsä aurallisen migreeninsä aikana toistuvia kuvioita ja tekstuureja. Hän sanoo pyrkivänsä näkemään migreenissä myös kauneutta, kuten kiertyvät  muodot, sahalaitakuviot jne. Kiehtova on Saksin pohdinta siitä, että migreenissä paljastuisi jotain aivojen toimintatavasta, näkyisi välähdyksenomaisesti joku aivokuoren ohjelmointikoodi...

Yksi innoittaja Saksille ovat näyt unen ja valveen rajamailla ja hän kertoo olevansa kiinnostunut myös ns. hypnopompisista unista.

Tässä vielä muutama kuva näyttelystä. Erityisesti minua puhutteli useassa työssä toistuva puolikaaren muotoinen "otus". Vähän pelottava, vai onko kuitenkin ihan ystävällinen?