maanantai 9. syyskuuta 2019

#nukuyöulkona

Suomen Latu haastoi neljännen kerran koko Suomen nukkumaan yönsä ulkona 31.8.2019. Suomen latu ohjeisti sivullaan: "Majoitteena voi olla teltta, tarppi, laavu tai vaikka kuusen alus. Tärkeintä on nauttia luonnosta ja jokamiehenoikeuksien suomasta mahdollisuudesta yöpyä ulkona. Yönsä voi viettää metsähotellissa, kansallispuistossa, retkeilyalueilla tai vaikka takapihalla.". (Mikä on tarppi?)

Taloustutkimuksella teetetyn kyselytutkimuksen mukaan noin 86 200 suomalaista otti osaa lauantaina Nuku yö ulkona -haasteeseen. Osallistujia oli eniten 25–34-vuotiaiden ikäluokassa, mutta maantieteellinen kattavuus oli hyvä.

Minäkin osallistuin. Olin jo kerran aiemmin lähes osallistunut haasteeseen eli varta vasten mennyt aitan vintille nukkumaan #nukuyöulkona -yönä. Mielestäni ainakin  ko. aitan vintillä nukkuminen on melko lähellä ulkona nukkumista, kaikki luonnon äänet kuuluvat kyllä sisälle koko lailla esteettä. Olen myös muina (kesäisempinä) öinä nukkunut ulkoterasseilla - sekä mökkiterassilla että kaupunkialueella olevan omakotitalomme terassilla. Viimeksi mainitusta on sanottava, että kaupunkialueella liikenteen äänet kuuluvat yllättävän hyvin, ja jotenkin muutenkin olin aika lailla varppeillaan, joten uni jäi vähän kevyeksi. Mutta mökkiterassi metsän helmassa on loistopaikka nukkua.

Onneksi vietimme Suomen luonnon päivää ja #nukuyöulkona -yötä tänä vuonna nimenomaan mökkimaisemissa ja niinpä tietenkin nostimme illan tullen patjan, tyynyt ja untuvapeitot (!) terassille. Loistava aika vuodesta, hyttysistä ei ollut tietoakaan ja yö oli jo kunnolla pimeä. Vaikka mökkijärven ympärillä oli paikalla muitakin mökkiläisiä, yö oli myös uskomattoman hiljainen. Elokuun lopussa ei edes mitään yölintuja ollut äänessä. Uni tuli heti ja oli sikeää. Yöllä lämpö kävi kai lähellä 10 astetta, mutta untuvapeiton alla oli lämmintä... Aamulla sentään muutama lintukin kuultiin: vastarannalla joku yksinäinen teeri kukerteli (7 viikkoa lumeen, sanoi velipoika heti!), korppi lennähti raakkuen yli ja kuikat availivat ääntään järvellä. Lähes erämaameininki siis. Oli ihana heräillä rauhassa luonnonääniä kuunnellen.


Ja nyt jo tiedoksenne: ensi vuonna Nuku yö ulkona -haastetta vietetään Suomen luonnon päivänä 29.8.2020. Kannattaa kokeilla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti