maanantai 23. syyskuuta 2019

Harrastelija tutkii sukuaan

Alkuvuodesta innostuin kokeilemaan, mitä tietoja menneistä sukupolvista löytyisi ihan vaan Internetin kautta. Tavoitteena oli selvitellä suora sukulinja omista vanhemmista vähintään heidän isovanhempiinsa, ehkä kauemmaksikin taaksepäin, jos se helposti tuntuu onnistuvan. Osasta sukua on jo tehty perusteellistakin sukututkimusta (isän isänpuolen suvusta ja äidin äidinpuolen suvusta), mutta esim. isän äidinpuolen suvusta ainakaan minun perheellääni ei ollut kun hatara käsitys. Isän äidin nimi ja syntymäaika oli tiedossa, mutta siinäpä se melkein onkin, mitä siitä sukuhaarasta tiedetään. Miksi, oi miksi, sitä ei kysele vanhemmiltaan asioita heidän eläessään, vaan alkaa pohtia niitä näin myöhemmällä iällä?

Siispä Internetin kimppuun. Aloitetaan HisKi-hakuohjelmasta (https://hiski.genealogia.fi/hiski). HisKi on kirkonkirjoihin kuuluvien kastettujen, vihittyjen ja haudattujen luetteloiden hakemistotietokanta, jota ylläpitää Suomen sukututkimusseura. Monta juttua saattaa löytyä täältäkin, mutta isän äidinpuolen suvun suhteen tästä ei  juurikaan ollut apua.

Suomen sukuhistoriallisen yhdistyksen sivuilta löytyy paljon digitoituja kirkonkirjoja (http://sukuhistoria.fi/sshy/index.htm), jäsenmaksun maksaneille tietoa löytyy vähän kattavamminkin kuin kaikille avoimista lähteistä. Maksoin pienehkön jäsenmaksun mielelläni, kun pääsin sitten käsiksi juuri tuon isänäidin taustaan. Vastaavaa sisältöä löytyy myös Kari Kujansuun (kuka lieneekään?) ylläpitämän Digihakemiston (http://digihakemisto.appspot.com/) kautta. Sielläkin on hakemistoja ja linkkejä erilaisiin arkistojen julkisiin materiaaleihin.

Jos tietää tai saa selville talon nimen ja numeron, mielenkiintoista on tutkia myös Kansallisarkiston sivuilta Kuopion läänin henkikirjoja (http://digi.narc.fi/digi/dosearch.ka?sartun=227123.KA). Sieltä löytyy kunnittain, talon numeron perusteella järjestetysti, luettelo tietyssä talossa asuvasta väestä, tosin alaikäisiä ei ole eritelty.

Isän äidinpuoleisen suvun salat alkoivat paljastua kun Suomen sukuhistoriallisen yhdistyksen sivujen kautta pääsin katsomaan Iisalmen maaseurakunnan syntyneiden 1889-1892 kirjaa. Siellä lapset on kirjattu syntymäpäivän mukaisessa järjestyksessä, kirjasta löytyy myös vanhempien nimet (äidit aina tyttönimellään), äidin ikä ja talon numero. Niistä taas pääse parhaassa tapauksessa eteen päin rippikirjaan, joka on järjestetty kunnittain ja taloittain. Sieltä selviävät vanhempien syntymäajat, ja taas mennään katsomaan syntyneiden kirjasta heidän vanhempiensa nimiä ja taloa. Teoriassa helppoa, jos kyse on  tosiaan talollisista eikä epämääräisemmin liikkuvista rengeistä, piioista, loisista jne. - jotka saattavat löytyä talon sijaan sukunimen perusteella.

Iisalmen maaseurakunnan syntyneet 1889-1892, mummoni tiedot (s. 24.11.1891, kastettu ilmeisesti 30.11.) - Huom! Kastajana ilmeisesti Juhani Ahon isä, Ukko-Brofeldt...:


Iisalmen maaseurakunnan lastenkirja 1891-1900, sivu 1653, johon on viitattu syntyneiden kirjassa:



Iisalmen maaseurakunnan rippikirja 1891-1900 (aakkosissa) - tästä näkyy mummon vanhempien syntymäaika ja kierroksen voisi alkaa alusta...:


Kivaa on ollut ja paljon on selvinnyt, mutta myös se, että jos tätä haluaisi tehdä vakavammalla otteella, olisi syytä käydä joku kurssi. Minulle on lähes hepreaa, miten kirjojen välillä viitataan toisiin - sen ymmärtäminen selventäisi prosessia huomattavasti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti