lauantai 16. kesäkuuta 2018

Svenskt Tenn Didrichsenillä 25.5.-9.9.2018 : Estrid Ericson & Josef Frank – Muotoilun uudistajat

Kun kesänäyttelyt aikanaan tulivat julki, tiesin heti, että tänä kesänä on lähdettävä käymään Didrichsenin museossa Helsingin Kuusisaaressa Svenskt Tennin näyttelyssä, on näitä sisustusmateriaaleja sen verran tullut ihailtua lehdissä. Didrichsen museonakin on kiva kesäretken kohde, kävelin sinne nelosen ratikkapysäkiltä Munkkiniemestä kauniin Kuusisaaren läpi sivukatuja  kierrellen ja lähetystöjen komeita rakennuksia ihaillen. Svenskt Tennin nykymuotoilua on esillä myös Hanasaaressa (sen jätin suosiolla väliin) ja pop-up -myymälä löytyy Stockmannin 4. kerroksesta.



Näyttelyssä kuuntelin huvittuneena, kun kaksi iäkkäämpää rouvaa keskusteli siitä, voisiko Svenskt Tennin näyttelyllä olla piristävää vaikutusta sisustustyliin Suomessa - voisiko näyttelyllä siis olla laajempaakin  merkitystä? Kuullosti siltä kuin rouvat olisivat hieman kyllästyneitä tämänhetkiseen minimalismiin eli mustan, valkoisen, ruskean  ja harmaan eri sävyjen riemukulkuun suomalaisissa kodeissa. Varovaisesti yhdyin mielessäni toiveeseen, mutta vaikea on kyllä kuvitella tällaista värimyrskyä meillä.

Svenskt Tenn on aloittanut siis vuonna 1924 Estrid Ericsonin luomuksena, ja alussa tosiaankin ilmeisesti tinaesineistä. 30-luvulle tuleessa tuonto laajeni ja viimeistään vuonna 1934, kun mukaan bisenekseen tuli natseja pakeneva itävaltalainen arkkitehti Josef Frank, tuotanto laajeni valaisimiin, huonekaluihin ja tekstiileihin. Klassikot ovat pitäneet pintansa, vähän samaan tyyliin kuin suomalaisessakin  muotoilussa esim. Artekilla ja Marimekolla.

Josef Frank on suunnitellut Svenskt Tennillle tuhansia huonekaluja ja n. 160  kangaskuosia. Nykytuotannostakin valtaosa on näitä Frankin suunnittelemia klassikkoja. Hänen sisustusfilosofiaansa on luonnehdittu akksidentalismiksi: sisustuksen lopputuloksen tulee näyttää sattumanvaraiselta. Vanhaa ja uutta, tyylejä ja värejä voi yhdistellä huolettomasti. Mikä näyttää sinusta kauniilta, on kaunista!

Kankaiden värimaailmat ovat aivan uskomattomia, tässä muutama  esimerkki esillä olleista verhoista ja muista kangasnäytteistä - Marimekotkin alkavat tuntua hillityiltä ja vähän tylsiltä, eikö vain?:



Näyttelyyn oli pystytetty muutama laajempi Ericsonin kesäkotia mukaileva interiööri ja tietysti näyttelyssäkin oli sisustusryhmiä. Tässä esimerkkejä muutamista houkutteleivista istuimista:






Svenskt Tennin tuotteilla voidaan kattaa pöytäryhmä alusta loppuun, tässä pari esimerkkiä näyttelyn pöydistä:



Pistäydyin vielä Stockmannin pop-up -myymälässäkin:



Mitään en sitten ostanut, kun en oikeasti ole mikään sisustusihminen, mutta tässä esimerkkejä jutuista, jotka voisin ottaa Svenskt Tenniltä kotiini koska vain:
- iloisia sisustustyynyjä harmaalle (!) sohvalleni
- kauniin kukkatapetin makuuhuoneen yhdelle seinälle
- taittojaloilla pöydäksi muuttuvan tarjottimen, sen ISON!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti