perjantai 4. toukokuuta 2018

Vapputunnelmaa Sirkus Finlandiassa

Suomeen on tällä hetkellä rekisteröitynä 4 perinteistä kiertävää sirkusta: raaseporilainen Sirkus Finlandia, vaasalainen Sirkus Florentino ja kalajokelainen Sirkus Caliba ja uusin tulokas, (vihtiläinen?) Sirkus Tähti. Vapunpäivänä kävimme katsomassa Sirkus Finlandian esityksen, mikäpä vapputunnelmaan paremmin sopisikaan ohjelmaksi kuin sirkus...

Sirkus määritellään wikipediassa  "viihde-esitykseksi, joka perinteisessä muodossaan koostuu akrobaattinumeroista, jongleerausesityksistä, eläinnumeroista ja klovneriaosuuksista". Eläinsuojelulainsäädäntö on aiheuttanut sen, että perinteisessäkin sirkuksessa eläinnumerot ovat vähentyneet radikaalisti, Finlandian tämän vuoden kiertueella nähdään yksi (!) hevonen ja muutamia lintuja, siinä kaikki. Eläinystäväkin voi siis nykyään nauttia esityksistä lähes ilman tunnontuskia.

Sirkus Finlandian  kiertueella on mukana Koulutuskeskus Salpauksen sirkusartistilinjalta valmistuneita nuoria sirkustaiteilijoita ja näytöksen kotimaisuusaste on poikkeuksellisen kova, vaikka toki mukana on myös kansainvälisiä artisteja (mm. kolumbialainen The Robles -akrobaattiryhmä). Soolonumeroidensa lisäksi Salpauksen artistit esittävät Arctic Ensamble -nimellä näyttävän akrobaattisen ryhmänumeron, jossa tyttöjä lennätetään ihan kansainväiseen malliin. On hienoa, että Finlandia työllistää  Suomessa kouluttautuneita nuoria artisteja.

Yksittäisistä numeroista mieleen jäi parhaiten kansainvälisestikin palkittu Marko ja Vanessa Karvon taikashow, joka edusti Salpauksen lisäksi Finlandian kotimaista antia. Todellista taikuutta oli ilmassa, kun totuttujen kyyhkysten lisäksi taikuri loihti esiin valtavia papukaijoja, joita ei totta vie hihoihin piilotella...

Salpauksen nuorten soolonumeroissa oli mukavaa uutta otetta. Pelkän akrobatian lisäksi oli mukana vähän showmeininkiä. Esteri Viljanen yhdisti ilma-akrobatianumeroonsa upean laulun (tällaista lisää!), Oskari Jauhiaisen mastoakrobatianumeroa ryyditti hauska "metsurishow" tansseineen ja musiikkeineen ja Eetu Rannan diabolo-jongleeraus oli tehty hauskasi länkkärihenkeen.

Kuvat Sirkus Finlandian kotisivulta

Sirkuksen yhdeksänhenkinen Big Band pani parastaan koko ohjelman ajan - elävä musiikki on aina shown parasta antia!

Finlandian kiertue edustaa perinteistä sirkusta, mutta sirkusmaailmassa seinät ovat leveällä ja katto korkealla. Nykysirkus yhdistelee perinteiseen sirkukseen eri näyttämötaiteita kuten tanssia, teatteria, valotaidetta jne. Erilaisiin virtauksiin pääsee tutustumaan esim. uuden sirkuksen Cirko-festivaalilla 15.-20.5.2018 pääkaupunkiseudulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti