tiistai 13. syyskuuta 2016

Vieraana Enni Mustonen ja muuta Miina Sillanpään juhlavuoden ohjelmaa

Välillä töissä on kivaa. Tämä syksy on meillä päin vietetty muistamalla seutukunnan tärkeää henkilöä, Miina Sillanpäätä, joka syntyi Jokioisilla 150 vuotta sitten. Myös Forssan kirjasto on ollut mukana järjestämässä ohjelmaa syksylle.

Forssan kirjaston yläkerran näyttelytilan on syyskuuksi vallannut Forssan museon pystyttämä juhlavuoden näyttely. Miina näet aloitti työuransa Forssan puuvillatehtaan tehtaantyttönä. Siitä hän sitten siirtyi piiaksi ja hänet tunnettiikin myöhemmässä elämässään piikojen puolustajana ja asianajajana. Hän työskenteli myöhemmin mm. palvelijataryhdistyksessä. Sillanpää oli aktiivinen myös Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen toiminnassa. Niinpä Sillanpäästä tulikin yksi Suomen ensimmäisistä naiskansanedustajista, jotka valittiin vuonna 1907. Hän oli myös ensimmäinen suomalainen naisministeri ja vähän yllättävästi, keskeinen taustavaikuttaja Ensikotitoimintaa perustettaessa. Ei mikään tyhjä tyttö, totta vie!Kirjastolla olemme syyskuussa miettineet piikojen asemaa monelta kantilta. Järjestimme aikuisten kirjavinkkausillan, jossa esiteltiin piikojen ja vähän laajemminkin palvelijoiden elämään liittyvää kirjallisutta, etupäässä siis romaaneja. Itse keskityin kotimaiseen aineistoon, kollega hoiteli sitten käännöskirjallisuuden esittelyn. Illassa oli kymmenkunta osallistujaa ja mukava, keskustelevainen tunnelma. Ihan erityisesti voin vinkkaamistani kirjoista suositella syksyn uutuutta, Rytisalon Lempiä ja vanhaa suosikkiani, Heidi Köngäksen Luvattua.

Piikateemaan liittyy myös Kirjastokino-kokeilumme eli idea esittää kirjastotalon luentosalin kohtuullisen hyvillä laitteilla pari piikateemaista elokuvaa. Toimin itse ensimmäisen elokuvaesityksen "emäntänä". Olin vähän skeptinen, että mahtaako Roland af Hällströmin Paimen, piika ja emäntä -elokuva (1938) kiinnostaa ketään, elokuvan ansiot kun nykypäivänä ovat lähinnä kansatieteelliset. Mutta niinpä yllätyin positiivisesti, kun taas kymmenkunta ihmistä saapui paikalle. Pari mummoa jo puolta tuntia aiemmin: "Me niin tykätään näistä vanhoista kotimaisista elokuvista". Kivaa oli. Ja elokuva kyllä kuvasi tosi hienosti maalaispiian elämää 1800-1900 -lukujen vaihteessa. Toinen elokuvamme 20.9. klo 18 on Juurakon Hulda (1937). Saaneeko se katsojia, kun on paljon tutumpi elokuva - jää nähtäväksi.

Tämä ilta oli yhtä juhlaa: kirjaston kirjailijavieraana oli Kirsti Manninen alias Enni Mustonen, jonka Syrjästäkatsojan tarina -sarja on piikakirjallisuuden huipputeos. Ja lukijoiden suosikki. Niinpä paikalle saapui lähes sata (!) innokasta kuulijaa. Onneksi osasimme aavistaa, että kaikki entiset ennätykset ehkä lyödään ja ainakin meistä kirjastolaisista tuntui, että tila toimi tuollekin väkimäärälle. Manninen on kokenut puhuja, joka osasi käyttää hyväkseen myös äänentoistolaitteita. Esitys oli sujuvaa ja viihdyttäväää tarinointia naisten työstä, piikojen ja emäntien asemasta, kirjasarjan taiteilijaperheistä, kirjojen kirjoittamisesta jne.Eikä tässä kaikki, seudullisesti saamme nauttia vielä seuraavista Miinan juhlavuoden esityksistä syksyn mittaan:
- Naiset esiin!  - Rosa Meriläinen ja Saara Särmä luennoivat aiheesta 27.9.2016 klo 18 alkaen Forssan työväentalolla
- Miina Sillanpää : edelläkävijä - professori Aura Korppi-Tommola luennoi Miina Sillanpään urasta ja kertoo Edelläkävijä-kirjastaan 19.10.2016 klo 18 alkaen Jokioisten kunnantalon valtuustosali
- Miina Sillanpään merkitys naisten aseman parantamisessa - professori emerita Irma Sulkusen luento
15.11.2016 klo 18 alkaen Jokioisten kunnantalon valtuustosalissa.

2 kommenttia:

  1. Minäkin kuulun Enni Mustosen faneihin ja olen lukenut kaikki hänen kirjansa. En jaksa lakata ihmettelemästä hänen kykyään kirjoittaa ja vangita lukijansa tekstin ääreen. Yleensä luen uuden kirjan ihan ahmimalla niin kuin nyt tämän viimeisimmänkin, Ruokarouvan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjallisuusillassa ihmettelin sitä, kuinka sujuva esiintyjäkin on. Vaikka taitaapa hänellä olla paljon kokemusta siltä alalta...

      Poista