lauantai 2. tammikuuta 2016

Ett Hem -museo Turussa

Museokortti tosiaan aktivoi museoissa käymistä. Käväisin Turussa vilkaisemassa alennusmyyntejä ja tietysti piti samalla katsoa, mitä olisi tarjolla Museokortillla.

Turusta löytyy kiva kotimuseo, Ett Hem, jonka lahjoittivat konsuli Alfred Jacobsson ja hänen vaimonsa Hélène Åbo Akademin säätiölle. Museo avattiin yleisölle vuonna 1932 alkuperäisessä rakennuksessa Hämeenkadulla. Rakennus oli kuitenkin huonokuntoinen ja Åbo Akademin säätiö ei sitä sitten pystynyt/halunnut korjata ja niinpä kotimuseo on vuodesta 1965 toiminut nykyisessä (huomattavasti pienemmässä) rakennuksessa Piispankatu 14:ssa. Ihan uskottavaan kotivaikutelmaan ei päästä, koska alkuperäistä pienempään rakennukseen on siirretty vain ns.edustustiloja. Silti voi sanoa, että museossa esitellään mukavalla tavalla Jacobssonien  taidetta, huonekaluja ja muuta kodin esineistöä.

Rakennus on viehättävä ulkoakin
Joulu tuli vastaan jo ovella

Tällä kertaa innostuin Turun museoista juuri tänne, koska siellä oli tarjolla draamaopastuskierros. Vieläpä ruotsinkielinen tällä kertaa. Teki mieli testata, pystynkö seuraamaan opastuksen näin - ja ihan hyvin muinaisella lukioruotsilla pysyinkin kärryillä. Opastus oli oikein toimiva, siihen olisi varmaan saanut osallistua enemmänkin, mutta aika runsaslukuinen osallistujajoukko taisi olla suunnilleen yhtä ruotsinkielentaitoista kuin minä. Hélène-parka sai melko yksitavuisia vastauksia, kun välillä koetti kohteliaasti jututtaa vieraitaan.

En ole ihan varma, ovatko nämä draamaopastukset jatkuvaa toimintaa, vai onko kyseessä joulun ajan ohjelmanumero. Vajaan tunnin mittaisen opastuksen vetivät siis talon rouva ja palvelusväki, ja täytyy sanoa että hyvin luontevasti ja hauskasti vetivätkin. Eikä siitä mitään kiusaantunutta tunnelmaa tullut vaikka vieraat olivat vaiteliaahkoja. Suosittelen kieltenharrastajille! Lopuksi linkki Ylen sivuilla olleeseen juttuun.

Sisällä ei saanut kuvata, mutta tässä pari korttikuvaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti