sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Puutarhakierros Porkkalan kartanolla, Lammilla

Tämän kesän teemaksi näyttävät muodostuvan kartanot. Viikonloppuna käväisimme tutustumassa Porkkalan kartanon puistoon Lammilla. Puisto on avoinna vain rajoitetusti, 2015 aukioloajat löytyvät tästä tiedotteesta. Vierailuaikoja muihin ajankohtiin voi ilmeisesti kuitenkin sopia etukäteen ja tilata myös opastettuja kierroksia.

Porkkalan kartanosta tunnetaan mainintoja jo 1300-luvulta. Laurell-suvun omistuksessa  kartano on ollut vuodesta 1898. Myös kartanon päärakennusta ympäröivä laaja, englantilaistyylinen puisto periytyy valtaosin 1800-luvulta. Kartanon puutarhaa on kunnostettu ja entisöity sekä puiston kasvillisuutta kartoitettu. Kartanolla on omia erikoiskasveja, esimerkiksi tänä vuonna kartanon jättiläisagaavet saivat Luken kasvigeenivaratutkijoiden kehittämän historiallisen puutarhan tunnuskasvin "arvonimen". Osaa kartanopuiston alkuperäisistä vanhoista kasveista on saatavilla Porkkalan kartanon puutarhamyymälässä. Myymälän osoite ja aukioloajat löytyvät tuolta nettisivuilta.

Osallistuimme Ruusu- ja erikoisuuskierrokselle, joka kesti lähes kaksi tuntia. Toki puutarhaan olisi voinut tutustua itsenäisestikin, mutta sisäänpääsymaksu (varsin kohtuullinen 4 €) kattoi siis tuon opastuksenkin! Kasveista sai tietysti paljon enemmän tietoa näin asiantuntijan vetämällä kierroksella. Koska alue oli hehtaarien kokoinen, varmaan kaikenlaisiin kotipuutarhoihin tuli kyllä ideoita: oli metsäpuutarha, itämaisia kivikkoistutuksia, ruusutarha, suuria perennaistutuksia varjossa ja auringossa - you name it!

Puistossa oli upeita yleisnäkymiä ja toisaalta hienoja yksityiskohtia, joita olisi voinut jäädä ihastelemaan iltamyöhään:Tässä muutama minua ihastuttanut yksittäiskasvi:
Likusterisyreeni ja marskinlilja
Komea köynnöshortensia

Viehättäviä ruusuja oli runsaasti...
Ja lopuksi taas kahviteltiin ihastuttavassa ulkokahvilassa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti