tiistai 3. toukokuuta 2022

Hattulan Pyhän Ristin kirkko

Anneli Kannon Rottien pyhimys -kirja on nostanut Hattulan kirkon uskomattoman yleisöryntäyksen kohteeksi, niin kiehtovasti siinä kuvataan kirkkomaalausten syntyä. Tuo "taiteilijaromaanihan" sai viime viikolla Kiitos kirjasta -mitalin - se on varmaan omiaan lisäämään yleisön kiinnostusta Pyhän Ristin kirkkoa kohtaan tulevanakin kesänä. Hattulan Pyhän Ristin kirkon maalareista ei ole säilynyt mitään tietoa. Siksi Kannolla on ollut vapaus kuvitella, mutta toki hän on yhdistänyt tarinaansa perusteellisen taustatutkimuksen.

Minäkin innostuin ulkojäsenenä mukaan, kun paikallinen kirjallisuuspiirimme teki retken Hattulaan. Paikallisoppaan lisäksi mukaan oli saatu myös Anneli Kanto kertoilemaan kirkon ja maalausten historiasta. Hyytävän kylmästä kevätillasta huolimatta kirkonmäellä viihtyi hyvin tunnin verran kuuntelemassa näiden kahden sujuvaa tarinointia.

Tiilen käyttö materiaalina yhdistää kirkkoa Hämeen linnan rakennusvaiheisiin, rakentajien arvellaan olleen samoja. Monesti sivuttiin myös sisarkirkkoa, Lohjan Pyhän Laurin kirkkoa, jonka maalauksia pidetään samojen tekijöiden maalaamina. Pitänee siis tehdä retki myös Lohjalle. 

Kirkko on nykyisessä muodossaan rakennettu 1400-luvun loppupuolella.  Kirkkosalin maalaukset ovat peräisin 1510-luvulla ja esittävät Raamatun kertomuksia ja pyhimyksiä. Holveissa maalauksia ei ole koskaan peitetty, mutta pylväät ja seinät peitettiin 1800-luvun alkupuolella kalkilla, joka sitten taas poistettin 1880-luvun loppupuolella. Maalaukset on viimeksi konservoitu 1980-luvulla. Maalausten aiheet käsittelevät sekä Vanhan että Uuden testamentin tapahtumia. Seinillä avautuu koko Raamatun historia Paratiisista ja syntiinlankeemuksesta aina viimeiseen tuomioon, Jeesuksen elämänvaiheet Marian raskaudesta ristille saakka. Sanoma välittyy lukutaidottomalle rahvaallekin. Oppaamme luonnehtikin kuvia vähän raflaavasti Hämeen ensimmäiseksi sarjakuvaksi....

Yleiskuva holvistosta:

Esimerkinomaisesti tässä kuva siitä, kun Eeva syntyy Aatamin kylkiluusta. Eevan mukana Paratiisiin astuu synti: karhu (?) syö lampaan, susi (?) pyydystää linnun jne.:

Santiago de Compostelasta tuttu hahmo tuli vastaan apostolien joukoissa: apostoli Jakob, suomalaisttain Pyhä Jaakko, matkasauvoinene ja hattuineen - simpukka vain puuttui. Hattulan kirkko on ollut suosittu pyhiinvaelluskohde jo keskiajalla ja varmaan etappi monelle vaikkapa sinne Santiago de Compostelaan suunnanneelle matkaajalle.


Kirkko on tunnettu myös puuveistoksista, joihin kuuluu muun muassa tämä kuuluisa Hattulan Madonna:

Minua viehätti myös tämä vähäisempi väki Pyhää Yrjänää ja lohikäärmettä kuvaavassa veistosryhmässä:

Mutta parasta oli se pysähtynyt, ikiaikainen tunnelma siinä kirkonmäellä. Tänne on tultu jo vuosisatoja, monenlaisia aikoja on nähty, me olemme vain osa pitkää jatkumoa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti