lauantai 11. helmikuuta 2017

Historian ystävän aarre: Kansalliskirjaston digitoidut aineistot

Kansalliskirjasto avasi helmikuun alussa digitoidut sanoma- ja aikakauslehdet vuoteen 1920 asti yleisön saataville digi.kansalliskirjasto.fi -palvelussa. Pitkään voimassa ollut vuoden 1910 pysyvä raja siirtyy kymmenellä vuodella eteenpäin (aineistojen takarajahan on 1771). Uutta aineistoa avautui nyt käyttöön noin 1,9 miljoonaa sivua. Joissain tiedotteissa kerrotaan, että Kansalliskirjasto käy neuvotteluja aineistojen avaamisesta yleiseen käyttöön aina vuoteen 1949 - pidetään peukkuja neuvotteluille!

Jo tämä viimeinen kymmenen vuotta toi mukanaan tällä hetkellä niin ajankohtaisen itsenäistymisen ajan ja kansalaissodan vuoden 1918. Uskoisin, että nämä kiinnostavat historian tutkijoiden lisäksi myös meitä tavallisia kansalaisia, suurta yleisöä.

Viime viikon illat menivätkin  aika tarkkaan lehtiä lueskellessa ja hakuja tehdessä. Haut onnistuvat tietysti sitä paremmin, mitä erikoisemmalla termillä hakee. Tässä esimerkki hausta, jossa haetaan vuosien 1897-1920 Salmetar-lehdestä  juttuja Kiuruveden Sulkavaa koskien (sanojen edellytetään siis esiintyvän lähekkäin):



Ihan mielenkiintoisia vanhan kotikylän uutisia löytyi, mm. mehevä kertomus pontikkatehtaan hajottamisesta, surullinen uutinen 10-vuotiaan pojan hukkumisesta lähijärveen jne. Testasin myös, miten palvelua voisi hyödyntää, kun etsii tietoa ihan omasta suvustaan ja sen vaiheista. Ja kylläpä siitä olikin hyötyä! Aina on ollut vähän epäselvää, miten mummo ja ukki oikein tapasivat toisensa, mutta digitoitujen sanomalehtien avulla pääsin vähän perille romanssin kulusta...

Vuonna 1914 mummo valmistui Pohjois-Savon tietopuolisen karjanhoitokoulun jatkokurssilta tms. ja sai paikan Kiuruveden vaivaistalolta:
http://digi.kansalliskirjasto.fi, Salmetar, 22.10.1914

Kiuruvedellä ollessaan mummo varmaan tapasi ukin ja romanssi sai alkunsa. Se johti kihlaukseen joulukuussa 1916...:

http://digi.kansalliskirjasto.fi, Savon sanomat, 8.12.1916


... ja mummo hakikin sitten heti kohta muuttokirjan (!) Kiuruvedelle:

http://digi.kansalliskirjasto.fi, Salmetar, 14.12.1916

Tämä on siis hieno palvelu, mutta varoitus: sinne unohtuu pitkiksi toveiksi! Seuraavaksi alan varmaan systemaattisesti lukea kansalaissodan aikaista uutisointia tuosta kotiseutuni Salmettaresta...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti