tiistai 3. heinäkuuta 2018

Retkellä Laukon kartanossa

Pari vuotta sitten kuulin, että Laukon kartano on avattu matkailulle. Sen verran kuuluisahan kartano on (esim. torppareiden häädöistä 1907 ja valkohäntäpeuroista), että laitoin Laukon vierailun välittömästi to do -listalleni. Minua viehättää kartano- ja säätyläiselämä, kuten blogistakin varmaan on  huomannut...



Laukon kartano mainittiin ensimmäisen kerran kirjallisissa lähteissä jo 1400-luvun alussa. Vuoteen 1817 asti Laukko kuului Kurki-suvulle. Kurki-sukuun, Klaus Kurkeen, on yhdistetty (totuuden vastaisesti, näin meille kerrottiin) synkkä Elinan surma -balladi. Kurkien jälkeen omistajat ovat vaihtuneet tiheästi, viimeisimpiä omistajia ovat  Haarla- ja nykyisin Lagerstam-suku.


Opimme käynnillämme paljon kartanon historiasta. Edellä mainittujen torpparihäätöjen ja peurojen lisäksi  esim. sen, että Elias Lönnrot oli nuoruudessaan Törngren-suvun kotiopettajana Laukossa ja keräsi siellä työväeltä ja torppareilta tarinoita ja runoja (mm. sen Elinan surma -balladin). Lönnrot päiväsikin 1849 Laukossa Kalevalan, jonka hän omisti suojelijalleen Eva Törngrenille. Uutta  tietoa oli sekin, että kartano oli 1970-luvulta alkaen n. 30 vuotta merkittävä tekijä ravihevosten kasvatuksessa ja jalostuksessa (no, hämärästi muistan kuulleeni Houston Laukko -hevosesta...). Kartanon pitkään historiaan mahtuu monenlaisia käänteitä!

Mutta nyt Lagerstam-suvun nuori polvi on siis avannut kartanon laajemmin matkailukäyttöön. Kohde on mukavan monipuolinen. Koko alueelle pääsee pääsylipulla tai museokortilla (!). Jo pelkkä kartanomiljöön ja rakennusten ihastelu riittäisi ohjelmaksi. Mutta kartanon tilossa on myös monia, vuosittain vaihtuvia näyttelyitä. Tallirakennuksessa on laadukas, lähiruokaan panostava lounasravintola, mukava kahvila, ja vielä tyylikäs puotikin (näihin toki pääsee ilman pääsylippuakin).



Sokerina pohjalla on kesäkauden konsertti- ym. ohjelma. Me kävimme Laukossa sellaisena viikonloppuna, kun siellä oli ulkolavalla Elinan surma -balladia koskevaa ohjelmaa: kirjailija Kristiina Vuorta hastatteli hänen uutuuskirjastaan itse kartanonrouva Leena Lagerstam ja sen jälkeen oli vielä luentaesitys Elinan surma -näytelmän tekstistä. Kun sää suosi, oli oikein mukava kuunnella näitä esityksiä puutarhatuoleissa lepäillen ja aurinkoa ottaen. Heinäkuun toisena viikonloppuna on luvassa ristiretkiaikaan liittyvä festivaali ja konsertteja on monenmoisia  - esim. 14.7. Anssi Tikanmäen Orkesteri soittaa legendaarisia Maisemakuvia Suomesta -kappaleita. Ohjelman ansiosta Laukossa voisi siis käydä vaikka monta kertaa kesässä.



Joskus tekisi myös mieli kokeilla Laukontorilta Laukkoon -risteilyä, joka kestää pari tuntia suuntaansa. Uutta tietoa minulle oli myös se, että Tampereen Laukontori on saanut nimensä Laukon kartanosta, kartanon tuotteita kun on tuotu torille myytäväksi.